23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Διπλή «φόρμουλα» για συνταξιούχους που εργάζονται

Διαχωρισμό σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας στους συνταξιούχους εργαζόμενους, για να επιβάλει διαφορετική πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά.

Η ειδική εισφορά που θα θεσμοθετηθεί για όσους συνεχίζουν να εργάζονται ως μισθωτοί θα παρακρατείται από το μηνιαίο εισόδημά τους. Για όσους, όμως, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αναμένεται να επιβληθεί πρόσθετη κράτηση, που μπορεί να φτάσει έως και το 50% του ασφάλιστρου που έχουν επιλέξει να καταβάλλουν, σε σχέση με τις ισχύουσες ασφαλιστικές κατηγορίες που υπάρχουν.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών επιλέγει την 1η ασφαλιστική κατηγορία, που είναι 240,25 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 169,95 ευρώ για κύρια σύνταξη, 60,30 ευρώ για υγειονομική περίθαλψη και 10 ευρώ υπέρ ανεργίας. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν η πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά θα επιβληθεί για το σύνολο του ποσού που καταβάλλουν σε μηνιαία βάση οι συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή μόνο για το ποσό που αφορά την κύρια σύνταξη.

Υπολογίζεται ότι οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι, που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά την 1η.1.2017, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΦΚΑ, είναι περίπου 40.000 και μπορούν να καταγραφούν άμεσα. Υπάρχουν, όμως, και περίπου άλλοι 100.000, οι οποίοι είναι συνταξιούχοι πριν από το 2017, συνεχίζουν να εργάζονται και δεν φαίνονται άμεσα στις λίστες του Φορέα. Άρα ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων εργαζομένων ενδέχεται να προκύψει πολύ μεγαλύτερος απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, προσεγγίζοντας τους 120.000 – 140.000. Εάν σε αυτούς προστεθούν και όσοι είναι συνταξιούχοι και συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να ασφαλίζονται, δηλαδή βρίσκονται στη «μαύρη εργασία», τότε ίσως ξεπεράσει τις 200.000 ο τελικός αριθμός όσων αφορά η συγκεκριμένη παρέμβαση.

«Χρυσή τομή» με ΕΦΚΑ

Στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή», ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση στον ΕΦΚΑ, από την κατάργηση του πέναλτι 30% στις συντάξεις. Πρόκειται για κυβερνητική δέσμευση που θα τηρηθεί στο ακέραιο να καταργηθεί το συγκεκριμένο «χαράτσι». Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική της μορφή η διάταξη που εφαρμόστηκε από το 2016 και μετά (νόμος Κατρούγκαλου) προσδιόριζε την περικοπή στο 60% των συντάξεων. Το 2020, με την πρώτη παρέμβαση της σημερινής κυβέρνησης (νόμος Βρούτση), η περικοπή περιορίστηκε στο 30%, αλλά διατηρήθηκε. Τώρα ο στόχος είναι να καταργηθεί πλήρως.

Η αρχική πρόθεση ήταν να υπάρξει μια έξτρα φορολόγηση, που θα ισοστάθμιζε την αύξηση της δαπάνης του ΕΦΚΑ, από την απόδοση του 30% της «ποινής» στους συνταξιούχους εργαζόμενους. Διαπιστώνεται, όμως, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, ότι ένα τέτοιο φορολογικό μέτρο μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα. Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση των ετήσιων εισοδημάτων θα προκαλέσει αντίστοιχη καθυστέρηση στη μεταφορά στον ΕΦΚΑ του όποιου εσόδου προέκυπτε από την έξτρα φορολόγηση. Έτσι προκρίνεται η λύση της πρόσθετης ασφαλιστικής εισφοράς, ως αντίβαρο, στην κατάργηση του πέναλτι για τους συνταξιούχους εργαζόμενους.

Από πότε θα ισχύσει

Η συγκεκριμένη διάταξη θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Μάλιστα, είναι πιθανό να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου. Εν συνεχεία, θα αποφασιστεί εάν θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ενσωματωθεί σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου, που θα τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Άλλωστε, η όποια παρέμβαση γίνει στο σκέλος του εισοδήματος από συντάξεις, για τους συνταξιούχους εργαζόμενους, θα έχει έναρξη εφαρμογής την 1η.1.2024 και όχι νωρίτερα. Πρόκειται για το όριο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη προσαρμογή των σχετικών ηλεκτρονικών συστημάτων του ΕΦΚΑ, στις νέες εισφορές που θα προκύψουν. Αντίστοιχη προσαρμογή πρέπει να γίνει και στα λογιστήρια των επιχειρήσεων που απασχολούν συνταξιούχους εργαζόμενους.

Related posts

Η Airbus σταματά την παραγωγή του superjumbo, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροσκάφους στον κόσμο

banks

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά οι δηλώσεις φόρου δωρεάς προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

banks

Με μήνυμα στο myTAXISnet η διαγραφή τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς

banks

Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της FIFA ο Ινφαντίνο

banks

«Shopping in Greece»: Ελλάδα, όπως Λονδίνο και Παρίσι

banks

Ακίνητα: Νέα αύξηση 32,9% των άμεσων ξένων επενδύσεων το α’ τρίμηνο 2023

banks