23.4 C
Athens
May 12, 2024
Image default
WORLD

Το Κίεβο ανέκτησε άθικτο ρωσικό πύραυλο: Έχει ξεμείνει η Ρωσία από αποθέματα ορισμένων προηγμένων όπλων;

Ένας πρόσφατα κατασκευασμένος ρωσικός πύραυλος που ανακτήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις υποδηλώνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ορισμένων προηγμένων όπλων και πρέπει να τα παράγει ταχύτερα για να τροφοδοτήσει την πολεμική του μηχανή, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η εύρεση ενός πυραύλου με ασυνήθιστα αργή ημερομηνία παραγωγής αποκαλύφθηκε από εικόνες που αναλύθηκαν από την StateWatch, μια ουκρανική μη κυβερνητική οργάνωση, και το Bloomberg. Το γεγονός αυτό προστίθεται σε άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι οι Ρώσοι πιέζονται να εκτοξεύουν πυραύλους αμέσως μόλις βγουν από τις γραμμές παραγωγής λόγω των διεθνών κυρώσεων και εν μέσω δυτικών προβλέψεων για εξάντλησή τους.

Σχεδόν 18 μήνες μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πόλεμος πλησιάζει στο τέλος του. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν οχυρωθεί στα κατεχόμενα εδάφη, ενώ η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες πυρομαχικών και προηγμένων όπλων – συμπεριλαμβανομένων των κατευθυνόμενων με ακρίβεια πυραύλων και ρουκετών – θα παραμείνουν κρίσιμες και για τις δύο πλευρές.

Αντεπίθεση

“Οι ρωσικές αμυντικές εταιρείες προσαρμόζονται σε μια νέα πραγματικότητα, όπου συχνά πρέπει να υποβαθμίζουν τα τεχνικά τους κριτήρια αναφοράς και να εφαρμόζουν τακτικές αποφυγής των κυρώσεων”, δήλωσε η Maria Shagina, εμπειρογνώμονας σε θέματα οικονομικών κυρώσεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Αυτό “μπορεί να μην εξασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα στα ρωσικά όπλα, αλλά εξακολουθεί να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον ρωσικό στρατό ώστε αυτός να προκαλεί τον μέγιστο δυνατό όλεθρο στο πεδίο της μάχης”, δήλωσε η ίδια. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις πλησιάζουν προς τα εμπόδια της προετοιμασμένης ρωσικής άμυνας στα νότια της χώρας από τις αρχές Ιουνίου, ενώ στοχεύουν το πυροβολικό και τις γραμμές ανεφοδιασμού για να δημιουργήσουν αδύναμα σημεία που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια διάρρηξη. Η επιτυχία, αν υπάρξει καθόλου στην τρέχουσα αντεπίθεση, θα μπορούσε να δει τη σύνθεση του πεδίου μάχης να αλλάζει γρήγορα. 

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν, με τη βροχή και τη λάσπη να παρεμποδίζουν τις μετακινήσεις των οχημάτων από τον Νοέμβριο περίπου. Και δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές έχουν πει ότι το είδος της σύνθετης επίθεσης που απαιτείται για να διαρρήξει τις αμυντικές μεθόδους της Ρωσίας, όπως ναρκοπέδια, χαρακώματα και παγίδες αρμάτων μάχης, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο χωρίς αεροπορική υπεροχή, κάτι που καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει καταφέρει να πετύχει.

“Οι συνδυαστικές επιχειρήσεις είναι δύσκολες, ακόμη και για τους καλύτερους δυτικούς στρατούς, και ακόμη και όταν ο εχθρός δεν σε πυροβολεί στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο Mark Hertling, ένας απόστρατος αντιστράτηγος που υπηρέτησε στο Ιράκ και διοικούσε τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη από το 2011 έως το 2012, σε μια ανάρτηση της 9ης Αυγούστου στην ιστοσελίδα Bulwark.

Ο πύραυλος που ανέκτησαν οι Ουκρανοί…

Ο πύραυλος που βρέθηκε στη βόρεια επαρχία Σούμι της Ουκρανίας τον Ιούνιο προερχόταν από ένα πυραυλικό σύστημα Tornado-S.

Το βλήμα φαίνεται να κατασκευάστηκε μόλις τον προηγούμενο μήνα, στις 19 Μαΐου. Σύμφωνα με το StateWatch, οι παρτίδες συνήθως περνούν από δοκιμές αρκετών μηνών πριν χρησιμοποιηθούν και εμφανιστούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Το περίβλημα έδειξε επίσης μια ασυνήθιστα κοντινή ημερομηνία λήξης, στις 12 Σεπτεμβρίου φέτος, σύμφωνα με το StateWatch, μια άλλη πιθανή ένδειξη ότι οι Ρώσοι κατασκευαστές εξοικονομούν χρήματα και χρόνο για να σπεύσουν οι πύραυλοι στην πρώτη γραμμή.

Καθώς ο πύραυλος δεν εξερράγη, οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν τη μητρική πλακέτα και άλλα εξαρτήματά της, τα οποία δεν είχαν τις αναμενόμενες προδιαγραφές, ανέφερε το StateWatch. Ορισμένα μέρη είχαν συγκολληθεί με το χέρι, ενώ τα εξαρτήματα είχαν κατασκευαστεί τόσο από ρωσικές όσο και από αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Altera Corp. που ανήκει στην Intel Corp. και Analog Devices Inc.

Και οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι δεν πουλάνε στη Ρωσία και συμμορφώνονται με όλες τις κυρώσεις. Η Analog ανέφερε προηγουμένως ότι έχει καταβάλει πρόσθετες προσπάθειες για την καταπολέμηση των μη εξουσιοδοτημένων μεταπωλήσεων, ενώ σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσουν εντελώς τέτοιες αποστολές.

Αν και δεν είναι γνωστό πότε η Ρωσία εισήγαγε τα εξαρτήματα που βρέθηκαν στον ανακτηθέντα πύραυλο, η χώρα έχει καταφέρει να παρακάμψει ορισμένες από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εισάγοντας απαγορευμένες τεχνολογίες μέσω μεσαζόντων σε τρίτες χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και από χώρες της Κεντρικής Ασίας ή αφαιρώντας τα τσιπ τους από οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων. 

“Η χρήση μη παραδοσιακών ανταλλακτικών σίγουρα θα μαρτυρούσε το γεγονός ότι οι Ρώσοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στις διαταραχές των αλυσίδων εφοδιασμού τους” από τις κυρώσεις και τους εμπορικούς περιορισμούς, δήλωσε ο Sidarth Kaushal, ερευνητής για τη θαλάσσια ισχύ και τις στρατιωτικές επιστήμες στο Royal United Services Institute, ένα think tank με έδρα το Λονδίνο.

Αποδείξεις και συμπεράσματα

Τούτου λεχθέντος, η ικανότητα της Ρωσίας να παράγει κατευθυνόμενους πυραύλους της επιτρέπει να συνεχίζει σχεδόν καθημερινά τις επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε όλη την Ουκρανία. Ο σχετικά μικρός αριθμός των πυραύλων που ανακτήθηκαν άθικτοι σημαίνει ότι είναι δύσκολο ακόμη να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η κατάσταση στον πόλεμο ευρύτερα, σύμφωνα με τον Kaushal.

Ένας αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, προειδοποίησε επίσης να μη βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από τη βιαστική κατασκευή του βλήματος Tornado-S, καθώς η σχέση της Ρωσίας με τα πρότυπα κατασκευής δεν ήταν και τόσο αυστηρή ακόμη και χωρίς την πίεση του πολέμου. 

Αλλά ο αξιωματούχος βλέπει επίσης ευρύτερες ενδείξεις για τις ρωσικές ελλείψεις στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού στη Βόρεια Κορέα τον Ιούλιο, ενώ ένας στρατηγός που ήταν επικεφαλής της 58ης ρωσικής στρατιάς στη νότια Ουκρανία απολύθηκε τον ίδιο μήνα αφού επέκρινε την έλλειψη εξοπλισμού αντιπυραυλικής προστασίας.

Στα ύψη το κόστος

Ενώ οι ρωσικές δηλώσεις σχετικά με τον πόλεμο έχουν αποδειχθεί αναξιόπιστες, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού ομίλου όπλων Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ, δήλωσε σε συνάντηση με τον Πούτιν στις 7 Αυγούστου ότι η εταιρεία του αύξησε την παραγωγή σε όλους τους τομείς πέρυσι. Ανέφερε το παράδειγμα των ελικοπτέρων, λέγοντας ότι κατασκευάστηκαν 296 το 2022, από 134 το προηγούμενο έτος. 

Οι γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν τους δικούς τους κινδύνους, με τα αιτήματα των ΗΠΑ για περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια στο Κογκρέσο να μην είναι πλέον δεδομένα, καθώς ξεκινά σύντομα η προεκλογική εκστρατεία για την αμερικανική προεδρία. 

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν, εν τω μεταξύ, αυξήσει την εστίασή τους στην αντιμετώπιση της αποφυγής των κυρώσεων. Στις 8 Αυγούστου, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων μέχρι σήμερα με στόχο τη ρωσική βιομηχανία όπλων, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών στο Ντουμπάι, τη Σλοβακία, την Ελβετία και την Τουρκία.

“Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα βασίζεται στη δυτική τεχνολογία και μπορούμε να το δούμε αυτό ακόμη και στα πιο πρόσφατα παραγόμενα ρωσικά πυρομαχικά”, δήλωσε ο Glib Kanievskyi, πρόεδρος του StateWatch. “Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο οι χώρες που επιβάλλουν κυρώσεις να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιβολή τους”.

Related posts

Η Ρωσία ανοίγει στην Ιερουσαλήμ παράρτημα της πρεσβείας της στο Ισραήλ

banks

ΗΠΑ και Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος μελών της ρωσικής ομάδας χάκερ “Trickbot”

banks

“Δεν είναι απειλή η Ελλάδα”, λέει ο Καλίν, αλλά δεν θέλει “Παρίσι, Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον” στις συζητήσεις

banks

Χωρίς διακοπή οι μάχες στο Σουδάν: Το κυβερνών συμβούλιο χαρακτηρίζει “αντάρτες” αντίπαλη παράταξη

banks

Η Apple εγκαινίασε το πρώτο φυσικό κατάστημα ιδιοκτησίας της στην Ινδία

banks

Τουλάχιστον 5 νεκροί και 15 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στο ουκρανικό Σλοβιάνσκ

banks