23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Διπλωματικές πηγές: Σκληρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τις Navtex

Η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τις NAVTEX που εξέδωσε με σκοπό να σταματήσει ελληνική άσκηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και να θέσει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έρχεται μέσω Ρηματικής Διακοίνωσης και επιστολών διαμαρτυρίας.

Διπλωματικές πηγές γνωστοποιούν ότι για τις εν λόγω κινήσεις:

  • Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.
  • Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Η αποκάλυψη των «Νέων»

Η αντίδραση των ελληνικών Αρχών έρχεται λίγες ώρες μετά τη δεύτερη Navtex (20/02) της Τουρκίας, ως αντίδραση σε ελληνική αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται, νοτιοανατολικά της Καρπάθου και το ρεπορτάζ των «Νέων» σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται, πως η περιοχή είναι σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό, αναμετέδωσε τις συντεταγμένες ως ένδειξη υπεροχής, κάτι που δε συνέβη με την ελληνική Navtex που έχει να κάνει με άσκηση πυρών του Βρετανικού Πολεμικού ναυτικού.

Παράλληλα, η Τουρκία αντέδρασε σε ελληνική ΝΟΤΑΜ που δεσμεύει περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο, Άη Στράτη, Ψαρά και Λέσβο για αεροναυτική άσκηση, από τις 20 έως τις 22 Φεβρουαρίου, εκδίδοντας αντιΝΟΤΑΜ και θέτοντας ξανά ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από Θάσο μέχρι και Καστελόριζο.

Συνέχεια της τουρκικής πρακτικής

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλα αυτά δεν αποτελούν τυχαία μεμονωμένα περιστατικά, καθώς είναι μια συνέχεια της τουρκικής πρακτικής, η οποία μπορεί να μηδένισε τις παραβιάσεις στον αέρα, αλλά τις συνέχισε και τις αύξησε στη θάλασσα, καταγράφοντας 1.642 παραβιάσεις το 2023. Η αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας συνεχίστηκε όλο το 2023 και στο κομμάτι του ΝΟΤΑΜ και των Navtex.

Ευάγγελος Αποστολάκης: Προκλητική η τουρκική Navtex

Πυρά κατά της κυβέρνησης για τη  τουρκική Navtex στο Αιγαίο εξαπέλυσε ο βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex με την οποία γίνεται λόγος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η σημερινή παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, συνιστούν προκλητικές ενέργειες κλιμάκωσης της τουρκικής πλευράς», ανέφερε ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ακολούθως ο ναύαρχος εν αποστρατεία και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «αντί η κυβέρνηση να επαναπαύεται και να θριαμβολογεί για την επίτευξη θετικού κλίματος στις σχέσεις μας, οφείλει να δώσει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειες αυτές υπονομεύουν τη Διακήρυξη των Αθηνών».

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση «να παράσχει άμεσα ενημέρωση στο Κοινοβούλιο αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί».

Related posts

ΠΑΣΟΚ: Μεθοδεύσεις συγκάλυψης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική των Τεμπών

banks1

Μητσοτάκης – Οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Η Οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα

banks

ΚΕΔΕ: Οι Δήμοι πάντως δεν παίζουν με την ασφάλεια των αθλητών

banks1

Ευρωκοινοβούλιο: Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

banks1

Εργασίες προσβασιμότητας ΑμεΑ στο Φρούριο της Καβάλας

banks1

Μελέτες επέκτασης του 2ου κυττάρου του Χ.Υ.Τ.Α. Άμφισσας

banks1