22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Καλύπτει τις απώλειες και «σκαρφαλώνει» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Καλύπτει τις απώλειες και «σκαρφαλώνει» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σχεδόν 1,5% την Πέμπτη (28/3), έπειτα από δύο διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές βλέπουν μια πιο αυστηρή προοπτική προσφοράς στο μέλλον, ενώ ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει την πορεία του στις τρέχουσες περικοπές της παραγωγής.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν σε κέρδη για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου πιέστηκαν μετά την απροσδόκητη άνοδο της περασμένης εβδομάδας στα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, λόγω της αύξησης των εισαγωγών αργού και της υποτονικής ζήτησης βενζίνης, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Ωστόσο, η αύξηση των αποθεμάτων αργού ήταν μικρότερη από την αύξηση που προέβλεπε το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και οι αναλυτές επεσήμαναν ότι η αύξηση ήταν χαμηλότερη από ό,τι θα αναμενόταν για αυτήν την εποχή.

«Αναμένουμε ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ θα αυξηθούν λιγότερο από το κανονικό, δημιουργώντας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ένα ελαφρύ έλλειμμα», δήλωσε ο αναλυτής της SEB, Μπγιαρν Σίλντροπ. «Αυτό πιθανότατα θα δώσει στήριξη στην τιμή του μπρεντ στο μέλλον», συμπλήρωσε.

Επίσης, τις τιμές στηρίζουν τα ποσοστά χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, τα οποία αυξήθηκαν κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η πορεία των επιτοκίων και το πότε θα ξεκινήσει η μείωσή του από τη Federal Reserve, η οποία δείχνει να καθυστερεί.

«Η αγορά συγκλίνει στον Ιούνιο όσον αφορά την έναρξη των περικοπών τόσο για τη Fed όσο και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan. Τα χαμηλότερα επιτόκια στηρίζουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Οι επενδυτές περιμένουν και τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την επόμενη εβδομάδα, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων. Ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να κάνει αλλαγές στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου μέχρι την πλήρη υπουργική σύνοδο τον Ιούνιο.

«Δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών λόγω του αυξημένου κινδύνου για τις ρωσικές υποδομές θα προκαλέσει οποιαδήποτε ανατροπή πολιτικής στη συνεδρίαση της JMMC την επόμενη εβδομάδα», είπε η αναλύτρια του RBC Χελίμα Κροφτ.

«Οποιαδήποτε σοβαρή αλλαγή πιθανότατα θα πρέπει να περιμένει μέχρι την υπουργική σύνοδο της 1ης Ιουνίου, και ακόμη και τότε, πιστεύουμε ότι η ομάδα θα είναι πολύ συνετή όταν πρόκειται να χαλαρώσει τυχόν περικοπές», εκτίμησε.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,62% στα 82,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,39% στα 86,60 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,398% στα 27,375 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 1,09% στα 2.236,55 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,59% στα 24,915 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,17% στα 4,0068 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0812 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,05% στο 1,2645 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8551 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχωρεί αισθητά περιμένοντας τον ΟΠΕΚ το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

banks

Πτώση στο πετρέλαιο παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

banks

Υποχωρεί ελαφρά ελέω ζήτησης το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Υποχωρεί λόγω αμφιβολιών και φόβων ζήτησης το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

banks

OPEC: Μειωμένη ζήτηση πετρελαίου το 2022-2023 καθώς η οικονομία επιβραδύνεται

banks

ΟΠΕΚ: Προβλέπει ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2025

banks