16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Δ. Παπαδημούλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για το shrinkflation – «Πώς θα το περιορίσετε;»

Το ζήτημα του shrinkflation έφερε με ερώτησή του στην Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας «την επιτακτική για λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπλανητική εμπορική πρακτική του πληθωρισμού της σμίκρυνσης».

Το φαινόμενο που έχει λάβει διαστάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφορά τη «μείωση του μεγέθους ή της ποσότητας των πωλούμενων προϊόντων στην ίδια συσκευασία, με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή, συνηθέστερα, να αυξάνονται (shrinkflation), με αποτέλεσμα να  αυξάνεται το πραγματικό κόστος των προϊόντων, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους καταναλωτές».

Όπως επισημαίνει ο Δημ. Παπαδημούλης «ελλείψει ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας, το φαινόμενο αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την κρίση κόστους διαβίωσης, στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες πανευρωπαϊκά».

Για τον λόγο αυτόν, ρωτά την Επιτροπή «αν θεωρεί ότι το φαινόμενο του shrinkflation συνιστά παραπλανητική εμπορική πρακτική», «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπισή του» και «αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική η αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων των περιπτώσεων shrinkflation», καθώς και «τι μέτρα μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Related posts

Υπ. Εργασίας: Θα προχωρήσει κανονικά η ρύθμιση για τις 120 δόσεις -Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη

banks

ΕΥ: Ο Χρ. Ταραντίλης, στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

banks

Δεν πήγαν καλά οι εκπτώσεις: «Ζημιές» σε Αθήνα, Πειραιά, περιφέρεια Αττικής

banks

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

banks

Πρόστιμα σε εισπρακτικές εταιρείες μετά από καταγγελίες οφειλετών

banks

Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους αγρότες

banks