20.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
WORLD

ΕΚΤ: Τρεις μειώσεις των επιτοκίων για το 2024 “βλέπει” ο Μάρτινς Κάζακς

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάρτινς Κάζακς δήλωσε σήμερα ότι νιώθει “άνετα” με την τρέχουσα εκτίμηση στην αγορά για τρεις μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Τα περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ έχουν εκφράσει την υποστήριξη τους για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων – tο πιθανότερο τον Ιούνιο – με τη συζήτηση πλέον να έχει περάσει στις πόσες ακόμα μειώσεις θα ακολουθήσουν, όπως σημειώνει το πρακτορείο. 

Οι αγορές τιμολογούν τρεις μειώσεις μέχρι τον Δεκέμβριο, με μια πιθανότητα και για μία τέταρτη που θα οδηγούσε το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων από το ιστορικό υψηλό του 4% που είναι σήμερα στο 3,25% ή 3,0% στο τέλος του χρόνου.

Ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης Μάρτινς Κάζακς, ο οποίος στο παρελθόν προσπάθησε να μετριάσει τις προσδοκίες για άμεσες μειώσεις των επιτοκίων, δήλωσε στο Reuters ότι αυτή την φορά η εκτίμηση στην αγορά φαίνεται να ταιριάζει με τις προβλέψεις της ίδιας της ΕΚΤ που βλέπει τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του έτους. 

“Αν δω την τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς, τον τελευταίο μήνα περίπου, νιώθω αρκετά άνετα με αυτό”, σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο.  

Ο αξιωματούχος προειδοποίησε πάντως ότι οι δηλώσεις του δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ότι αποτελούν δέσμευση ή ότι παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. 

Όπως επισήμανε, δεν μπορεί να μιλήσει συγκεκριμένα για τρεις μειώσεις “επειδή θα κοιτάμε [τα στοιχεία] σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ ξεχωριστά”.

Οι επόμενες συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου, 6 Ιουνίου, 18 Ιουλίου, 12 Σεπτεμβρίου, 17 Οκτωβρίου και 12 Δεκεμβρίου. 

Related posts

Bloomberg: Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αυξημένα παρά τις οικονομικές πιέσεις

banks

Γ. Κεφαλογιάννης: Η στρατιωτική θητεία να μετατραπεί σε παραγωγική περίοδο με απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων

banks

Ισραήλ: Άρματα μάχης έπληξαν δύο συριακά “στρατιωτικά κτίσματα” στα Υψώματα του Γκολάν

banks

Γερμανία: Αντιδράσεις του επιχειρηματικού κλάδου στη νέα εθνική στρατηγική έναντι της Κίνας

banks

Ερντογάν: Εύχομαι ένα επικερδές μέλλον για την Τουρκία και την δημοκρατία της

banks

Ντομπρόβσκις: Οι Βρυξέλλες δεν έχουν πρόθεση διακοπής των δεσμών τους με το Πεκίνο

banks