18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Ελαιόλαδο: Ανησυχία για κρούσματα νοθείας – Σαρωτικοί έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ

Εντατικούς επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες σε εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου, σε επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής πώλησης διενεργεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, εν μέσω ανησυχιών για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας και λόγω της αύξησης των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ.

Επιπλέον ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαχειριστεί, αξιόπιστες και τεκμηριωμένες αναφορές και καταγγελίες, σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες αρχές.

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζεται ότι «η νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις».

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές

Προκειμένου να προστατευθούν από την απάτη ο ΕΦΕΤ συνιστά σε καταναλωτές και επιχειρήσεις τα παρακάτω:

  • Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
  • Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον: την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ), τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _) και τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
  • Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
  • Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
  • Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
  • Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10 , 20, 25, έως και 50 λίτρων.
  • Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
  • Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυώνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του https://www.efet.gr/index.php/el/consumers/ilektroniki-ypovoli για την υποβολή αναφοράς ή καταγγελίας στην περίπτωση, ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή μη φυσιολογικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου (γεύση, οσμή, χρώμα κ.α.).

Related posts

COP27: Λέξη για αποζημιώσεις λόγω κλιματικής κρίσης

banks

Κ. Πιερρακάκης: Σημαντική πρόοδος στον τομέα της Τεχνολογίας και του Digital

banks

«ΓΕΦΥΡΑ»: Πληρωμές 230 εκατ. ευρώ για τον Ιούλιο 2021

banks

Χ. Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει από 14 Μαΐου ο ελληνικός Τουρισμός

banks

Κ. Μίχαλος: Η πρόταση των Επιμελητηρίων για ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού

banks

ΥΠΑΑΤ: Στήριξη τύπου Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου

banks