18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Ελεύθεροι επαγγελματίες για φορολογικό: Τι ζητούν από τον πρωθυπουργό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες , οι οποίοι με επιστολή τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρουν ότι πλήττονται από τα νέα φορολογικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την επιστολή τους ζητούν θεσμικά την παρέμβαση του πρωθυπουργού «για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.»

Η επιστολή 

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα φορολογικά μέτρα που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος πλήττουν υπέρμετρα την μεσαία τάξη, χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά την δραστηριότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι ο προσδιορισμός του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος γίνεται με εντελώς αυθαίρετα κριτήρια, αφού ταυτίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ είναι γνωστό ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες, όπως έχει κρίνει, άλλωστε, και το Συμβούλιο της Επικρατείας (Αριθ. Αποφ. 1880, 1888/2019) και περαιτέρω, προσαυξάνεται το προσδιορισθέν τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα με βάση και το εισόδημα τρίτων (μέσος όρος ΚΑΔ), κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος, που προβλέπει τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι τα οριζόντια μέτρα και η φορολόγηση για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτηθεί δημιουργούν αδικίες. Όπως άδικος είναι και ο συλλήβδην χαρακτηρισμός των ελευθέρων επαγγελματιών ως φοροφυγάδων.

Είναι προφανές ότι, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές του δυνάμεις.

Επί των θεμάτων αυτών έχουμε καταθέσει ήδη αρμοδίως τις προτάσεις μας, τις οποίες θέλουμε να σας καταστήσουμε γνωστές.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ζητούμε συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή των προωθούμενων μέτρων και να ζητήσουμε θεσμικά την παρέμβασή σας για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα».

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Pulse: Τι λένε πολίτες και ελεύθεροι επαγγελματίες για το νέο σύστημα φορολόγησης

Related posts

Handelsblatt: Πόλος έλξης για ξένους συνταξιούχους η Ελλάδα

banks

Γερμανικός Τύπος: «Χρυσή βίζα» στην Ελλάδα για περισσότερες επενδύσεις;

banks

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα φορολογηθούν επιπλέον τα κέρδη των τραπεζών – Το 2023 η επενδυτική βαθμίδα

banks

ΑΑΔΕ: Διπλό μπλόκο σε 10 βυτία με επικίνδυνους διαλύτες για νόθευση καυσίμων

banks

Φυσικό αέριο: Έως 64% φθηνότερο σε σχέση με τα εναλλακτικά καύσιμα

banks

Γ. Βρούτσης: Έχουν δοθεί 1,5 δισ. ευρώ σε 1,9 εκατ. εργαζόμενους

banks