23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
BUSINESS

Ελληνικό: Εξτρα έσοδα 1 δισ. από κατοικίες, πόσο πουλά το τετραγωνικό

Περιθώριο για την είσπραξη επιπλέον 1 δισ. ευρώ – πέραν των έως σήμερα διατυπωμένων προβλέψεων – εκτιμά ότι διαθέτει η Lamda Development από τις πωλήσεις κατοικιών στο Ελληνικό έως το τέλος του 2026.

Βασιζόμενη τόσο στην ισχυρή ζήτηση για οικιστικά ακίνητα, όσο και στις τάσεις αύξησης των τιμών πώλησης κατοικιών στα Νότια Προάστια, η εταιρεία στην τελευταία εταιρική της παρουσίαση, σημειώνει την προοπτική αύξησης των εσόδων της από τις πωλήσεις επιπλέον 1.230 κατοικιών που προγραμματίζει να δημιουργήσει έως το τέλος της πρώτης φάσης του έργου. Σημειώνεται πως η παραπάνω προβολή αφορά τα νέα οικιστικά ακίνητα όπως το project Little Athens, τα πρώτα διαμερίσματα του οποίου ήδη λανσαρίστηκαν στην αγορά στο τέλος του 2023, καθώς ως γνωστόν τα ακίνητα του παραλιακού μετώπου έχουν ήδη προπωληθεί με το έσοδο να ανέρχεται σε 1,118 δισ. ευρώ.

Ο μέσος όρος πώλησης για τα οικιστικά ακίνητα στο Ελληνικό σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development διαμορφώθηκε στα 7.500 ευρώ ανά τ.μ. το 2023, τη στιγμή που οι τιμές πώλησης σε άλλες ιδιωτικές αναπτύξεις στην περιοχή κινούνται σημαντικά υψηλότερα.

Παρατίθενται στοιχεία της Savills όπου η μέση τιμή ανά τ.μ. για prime κατοικίες διαμορφώνονται στην Αθήνα στις 11.200 ανά τ.μ. (κατατάσσοντας την στην 5η φθηνότερη αγορά του δείγματος 23 αγορών – πόλεων). Υπό αυτό το πρίσμα, η εισηγμένη στην πλέον πρόσφατη παρουσίαση υπογραμμίζει ότι η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των νέων αναπτύξεων της κατά 1.000 ευρώ ανά τ.μ. θα αποφέρει πέριξ του 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα έως το 2026.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Lamda Developement Oδυσσέα Αθανασίου τον περασμένο Νοέμβριο το μέσο κόστος κατασκευής ανά τ.μ. για τα διαφορετικά οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 4.500 ευρώ, ενώ οι τιμές πώλησης σύμφωνα με το πρώτο πιλοτικό launching ξεκινούσαν από τα 6.000-6.500 ευρώ ανά τ.μ. Στην προηγούμενη εταιρική παρουσίαση του ομίλου, τα υπό σχεδιασμό 1.230 διαμερίσματα αφορούν σε μεικτή πωλούμενη επιφάνεια που αγγίζει τα 153.000 τ.μ., από τα οποία η Lamda ανέμενε συνολικά μικτό έσοδο 1,171 δισ. ευρώ και μικτό κέρδος 447 εκατ. ευρώ.

Εφόσον η παραπάνω πρόβλεψη μετουσιωθεί σε εισπράξεις η Lamda Development μειώνει ακόμη περισσότερο τις δανειακές της ανάγκες (οι οποίες είναι εξασφαλισμένες, αλλά μη εκταμιευμένες), υποστηρίζοντας την εκτίμηση του κ. Αθανασίου πως το «όλο project είναι εν πολλοίς αυτοχρηματοδοτούμενο».

Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη του ομίλου για τα έσοδα από την πρώτη πενταετή φάση ανάπτυξης (2021-2026) σήμερα υπολογίζονται σε 3,3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση κατοικιών και οικοπέδων, αλλά και από τις πωλήσεις δικαιωμάτων επιφανείας για σειρά άλλων projects), με εκτιμώμενο μικτό κέρδος της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τον παραπάνω προϋπολογισμό εσόδων το 40% (άνω του 1,2 δισ. ευρώ) έχει ήδη συμβασιοποιηθεί. Σύμφωνα με την παρουσίαση, από τα 448 εκατ. ευρώ εισπράξεων που Lamda Development είχε υποδεχθεί στα ταμεία της τον Νοέμβριο του 2023, αναμένεται να παρουσιάσει συνολικές εισπράξεις 600 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο της χρήσης του 2023. Το δε μικτό περιθώριο κέρδους για τις πωλήσεις κατοικιών διαμορφώθηκε στο 38% το 2023.

Επιπλέον, η εταιρική παρουσίαση περιλαμβάνει και προβολή για την εμπορευματοποίηση της δεύτερης φάσης δημιουργίας επιπλέον 6.500 κατοικιών κατά την περίοδο 2027-2037, όπου εκτιμάται ότι οι συνολικές εισπράξεις θα αγγίξουν τα 9 δισ. ευρώ και το μικτό κέρδος τα 3,3 δισ. ευρώ.

Τα Malls

Η παρουσίαση ασφαλώς περιλαμβάνει και το σκέλος των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, τα οποία συγκεντρώνονται κάτω από την Lamda Malls, η οποία αναμένεται να αυτονομηθεί και να εισαχθεί στο ΧΑ μέσα στο 2024.

Εκτός από τα αυξημένα μεγέθη εννεαμήνου και την παραγωγή ισχυρών ταμειακών ροών, η διοίκηση της Lamda Development επισημαίνει πως με την προσθήκη των υπό ανάπτυξη malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Marina Galleria) θα καταστεί ο μεγαλύτερος παίκτης της εγχώριας αγοράς εμπορικών πόλων με σύνολο υπό διαχείριση 287.000 τ.μ., ξεπερνώντας το άθροισμα εμπορικών χώρων όλων των υπολοίπων ανταγωνιστών (Noval Property, Trade Etsates κτλ).

Σημειώνει δε πως το μέσο yield των malls διαμορφώνεται στο 7,5% υψηλότερα από το μέσο όρο των ανταγωνιστικών επενδύσεων σε Ιταλία και Ισπανία αλλά και υψηλότερα από τα 10ετή κρατικά ομόλογα των παραπάνω οικονομιών.

Related posts

Αυξήσεις και παροχές 6,7 εκατ. ευρώ για όλους τους εργαζομένους της Lidl Ελλάς

banks

Lamda Development: 15/7 αρχίζει η δημόσια προσφορά 22/7 η εισαγωγή στο ΧΑ

banks

Δωρεά τεχνολογικού εξοπλισμού στο Δήμο Μαλεβιζίου από την iStorm

banks

Πήρε το «Fit & Proper» από την ΕΚΤ η Thrivest

banks

Vodafone TV: Δίνει πρόσβαση στην πλατφόρμα της Viaplay

banks

ΕΥΡΗΚΑ: Αύξηση 3% στους μισθούς ως αναγνώριση αφοσίωσης

banks