17.6 C
Athens
May 12, 2024
Image default
COMODITIES

Ενισχύεται σημαντικά μετά τη «βουτιά» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Ενισχύεται σημαντικά μετά τη «βουτιά» το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Άνοδο κοντά στο 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (17/11), μια μέρα μετά τη… βουτιά 5% σε χαμηλό τεσσάρων μηνών λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την άνοδο της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ και το «πάγωμα» της ζήτησης.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ έχουν χάσει περίπου το ένα έκτο της αξίας τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και οδεύουν προς την τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών τους.

«Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν ελαφρά φέτος παρά τη ζήτηση που ξεπέρασε τις αισιόδοξες προσδοκίες μας», ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα προκλήθηκε κυρίως από την απότομη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και τη διατήρηση της παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ ανησυχίες προκάλεσαν και τα σημάδια απόψυξης της ζήτησης στην Κίνα.

Ωστόσο, η απότομη πτώση την Πέμπτη έκανε ορισμένους αναλυτές να αμφισβητήσουν εάν το sell-off ήταν υπερβολικό, ιδιαίτερα υπό το φως της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον εφοδιασμό πετρελαίου και την υπόσχεση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά του Ιράν που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στο αρνητικό κλίμα την Πέμπτη ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, καθώς και μια ελαφρά συρρίκνωση στα μεγέθη της βιομηχανικής παραγωγής.

Με το μπρεντ κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ένα μπαράζ αναλυτών αναμένουν τώρα ότι ο ΟΠΕΚ+, κυρίως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές τους έως το 2024.

«Έγινε σαφέστερο ότι το ισοζύγιο πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους δεν είναι τόσο στενό όσο αρχικά αναμενόταν», ανέφεραν αναλυτές της ING.

«Όπως έχουν τα πράγματα, η αγορά εξακολουθεί να αναμένεται να επιστρέψει σε πλεόνασμα το 1ο τρίμηνο του 2024», συμπλήρωσαν.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,21% στα 73,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,33% στα 78,45 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,067% στα 45,360 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,21% στα 1.991,65 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,59% στα 24,075 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,02% στα 3,7017 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0861 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,18% στο 1,2428 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8741 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό

Related posts

ΟΠΕΚ+ και Κίνα ανεβάζουν το πετρέλαιο-Κέρδη και το φυσικό αέριο

banks

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σε επίπεδα προ πανδημίας

banks

«Άλμα» κοντά στο 4% για το πετρέλαιο-Υποχωρεί το φυσικό αέριο

banks

Ανακάμπτει το πετρέλαιο-Ξανά βουτιά η τουρκική λίρα

banks

Γερμανία: Η Ρωσία παραμένει βασικός προμηθευτής πετρελαίου

banks

Σε ανοδικό «μονοπάτι» το πετρέλαιο ελέω Ερυθράς Θάλασσας

banks