17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
NATIONAL BANK

Εξοδος της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές με νέο Tier 2 ομόλογο

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, η διπλή αναβάθμιση της χώρας από τη Moody’s και κυρίως η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τις Fitch και Moody’s, οδηγούν την Εθνική Τράπεζα -η οποία μαλίστα έχει ήδη λαβει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας για τις καταθέσεις της-, να βγει στις αγορές.

Έτσι, η συστημική τράπεζα προχωρά στην έκδοση νέου Tier 2 ομολόγου, διάρκειας 10,25 ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν το πέρας των πρώτων 5,25 ετών (10.25NC5.25). Ο τίτλος αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba3 από τη Moody’s.

Σήμερα δόθηκε η σχετική εντολή στις Barclays, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale, να τρέξουν την έκδοση και να οργανώσουν σειρά από investor calls.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξαμήνου, η ΕΤΕ εμφάνισε πλεονάζουσα ρευστότητα που αγγίζει τα €7 δισ., παρά την αποπληρωμή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης TLTRO III πλέον των €6 δισ. από την αρχή του έτους.

Ο Δείκτης CET1 της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,3% έχοντας προσθέσει 160 μ.β. από την αρχή του έτους, με τον Δείκτη Συνολικής Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 18,4% από το 16,8% το δ’ τρίμηνο 2022.

Η Εθνική πάντως έχει καλύψει τον στόχο MREL για τον Ιανουάριο του 2024 (22,5% έναντι απαίτησης 22,7%), ενώ ο στόχος του 2025 για τον δείκτη ΜREL είναι 27%.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκδοσης, ο νέος τίτλος θα μπορούσε να συμβάλει κατά 110 μονάδες βάσης στο συνολικό κεφάλαιο της ΕΤΕ και να αυξήσει τα αποθέματα του CET1 στις 500 μ.β.

Όπως είχε αναφέρει στους αναλυτές ο κ. Χρίστος Χριστοδούλου (CFO), η τράπεζα λειτουργεί proactively και έτσι θα εξέταζε την ευκαιρία για νέα έξοδο στις αγορές στο β’ εξάμηνο, ενώ οι συνθήκες θα “όριζαν” εάν ο νέος τίτλος θα ήταν senior ή Tier 2.

Related posts

Τη θεσμική συνεργασία τους εγκαινίασαν Εθνική Τράπεζα και LSE

banks

Nέο deal της Εθνικής Τράπεζας για κόκκινα δάνεια

banks

Εθνική Τράπεζα: Μέχρι το τέλος του έτους τα επιχειρηματικά δάνεια με την εγγύηση του EGF – Τα οφέλη για τις ΜμΕ

banks

Εθνική Τράπεζα: Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πανδημία – Πώς τα μέτρα στήριξης έθεσαν τις βάσεις της ανάκαμψης

banks

Προς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου η Εθνική Τράπεζα

banks

Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε τράπεζα για έξοδα δανείου μετά από παρέμβαση της ΕΚΠΟΙΖΩ

banks