21.2 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Σπεύδει να στείλει πυραύλους Πάτριοτ στην Ουκρανία τα αμερικανικό Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει με ταχύτατες διαδικασίες πυραύλους αεράμυνας Πάτριοτ και πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία ως μέρος του νέου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό από το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε προς το Κίεβο, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν την Παρασκευή.

Ωστόσο, τα συστήματα Πάτριοτ για την εκτόξευση των πυραύλων δεν είναι προς το παρόν δυνατό να αποσταλούν.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται “επειγόντως” τα συστήματα Πάτριοτ για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ρωσική αεροπορική απειλή και ότι αν τα είχαν “θα μπορούσαν να σώσουν ζωές αυτή τη στιγμή”.

Μια αμερικανική πηγή επιβεβαίωσε στο BBC ότι τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν τμήμα του πακέτου βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, το οποίο περιλαμβάνει επίσης 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε άμεση στρατιωτική βοήθεια.

Ο κ. Όστιν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται στο μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για την ασφάλεια μέχρι σήμερα και ότι οι προμήθειες στην Ουκρανία θα φτάσουν τα ταχύτερο δυνατό. Ωστόσο το αμερικανικό πακέτο στρατιωτικού υλικού θα περιλαμβάνει πυρομαχικά αεράμυνας, συστήματα αντι-drone και πυρομαχικά πυροβολικού, αλλά και και τα ζητούμενα πυραυλικά συστήματα Πάτριοτ.

“Δεν χρειάζονται μόνο Πάτριοτ οι Ουκρανοί, χρειάζονται και άλλα είδη συστημάτων και αναχαίτισης”, είπε ο κ. Austin. “Ας μην καθιστούμε τους Πάτριοτ μοναδική λύση”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι περισσότερα από τα πυραυλικά συστήματα θα διατεθούν σύντομα για το Κίεβο.  Οι συνομιλίες συνεχίζονται με ευρωπαίους εταίρους, είπε, για την παροχή πρόσθετων δυνατοτήτων, πρόσθεσε.  

Ένα μέρος των νέων κονδυλίων θα δοθεί επίσης για τη δημιουργία της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας, ώστε να μπορέσει να αρχίσει να κατασκευάζει μεγαλύτερο μέρος των πυρομαχικών που τόσο  απεγνωσμένα χρειάζεται.

Ο κ. Όστιν είπε ότι η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών πυροβολικού και άλλων οπλικών συστημάτων – καθώς και ότι υποστηρίζεται σε προμήθειες από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

“Κατανοήστε τι διακυβεύεται για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας. “Εάν ο Πούτιν επικρατήσει στην Ουκρανία – η Ευρώπη θα αντιμετωπίζει μια απειλή για την ασφάλεια που δεν έχει δει εδώ και μια γενιά. Η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία”.

Ερωτηθείς εάν η αμερικανική βοήθεια θα προστατεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις, ο κ. Όστιν είπε ότι η δέσμευση είναι “υλική, πραγματική και ουσιαστική”  και “όχι στιγμιαία”.

“Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσουν εκεί τα πυρομαχικά και να διανεμηθούν. Οι Ουκρανοί μπόρεσαν να κρατήσουν μέχρι σήμερα – και με τα νέα όπλα θα το κάνουν πολύ καλύτερα.”

Τα λόγια του υπουργού Άμυνας διατυπώθηκαν ενώ η Ουκρανία προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις στους σιδηροδρόμους της ενόψει μιας νέας επίθεσης. Μια ουκρανική πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η Μόσχα επιδιώκει να πλήξει τις ουκρανικές σιδηροδρομικές υποδομές για να “παραλύσει τις παραδόσεις και τη μετακίνηση του στρατιωτικού φορτίου”.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία πραγματοποίησε άλλη μια μαζική αεροπορική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής. Οι αρχές στο Χάρκοβο ανακοίνωσαν ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ένα νοσοκομείο υπέστη ζημιές. Οι ενεργειακές εγκαταστάσεις σε τρεις περιοχές δέχθηκαν επίθεση, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Γκαλουστσένκο.

Επίθεση με drones εξαπέλυσαν και οι Ουκρανοί, και ένα drone έπληξε διυλιστήριο πετρελαίου στη ρωσική περιοχή Κρασνοντάρ προκαλώντας μεγάλη έκρηξη, αν και οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν σημαντικές ζημιές. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι κατέρριψαν περίπου 68 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Ρωσία.

Η Ουκρανία διαθέτει ελάχιστα συστήματα Πάτριοτ για να συμπληρώνει τα άλλα δυτικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που διαθέτει και υπάρχοντα αποθέματα πυραύλων εδάφους-αέρος της Σοβιετικής εποχής (SAM), όπως το S-300.

Τα Πάτριοτ είναι τα πιο ικανά και ακριβά συστήματα αεράμυνας που διαθέτει η κυβέρνηση Ζελένσκι. Κάθε σύστημα Πάτριοτ κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια (800 εκατομμύρια λίρες) και κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η Γερμανία έχει ήδη υποσχεθεί στο Κίεβο ένα επιπλέον σύστημα Πάτριοτ – και οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της έκαναν έκκληση στους Ευρωπαίους ομολόγους τους νωρίτερα τον Απρίλιο να απαντήσουν επειγόντως στην έκκληση  των Ουκρανών για περισσότερα συστήματα Πάτριοτ.

Η Ελλάδα έχει πυραύλους Πάτριοτ και S-300, αλλά είπε ότι δεν μπορεί να τα διαθέσει στην Ουκρανία. 

“Εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κύριος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Skai, προσθέτοντας ότι είναι “κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου”.

Σύμφωνα με αναφορές, η Ισπανία θα προμηθεύσει μερικούς πυραύλους Patriot αλλά όχι ένα πλήρες σύστημα.

Related posts

Η οικογένεια του σχεδιαστή των ρωσικών drones – καμικάζι “Lancet” ζει στο Λονδίνο σε διαμέρισμα με θέα το Μπιγκ Μπεν

banks

Η Maersk αναστέλλει για 48 ώρες τη διέλευση των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα

banks

Αυστραλία: Απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β.

banks

Νετανιάχου: Οποιοσδήποτε θάνατος αμάχου στη Γάζα είναι μια “τραγωδία”

banks

Γιατί οι Γερμανοί φοβούνται τα χρέη;

banks

Ρωσία: Ουκρανικό drone συνετρίβη στο κτίριο του δημαρχείου της πόλης Μπέλγκοροντ

banks