16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Επιστρεπτέες: 17.000 επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη το μήνυμα της εφορίας

Εκπνέει σε μία εβδομάδα, 31 Οκτωβρίου, το χρονικό όριο εντός του οποίου οι φορολογικές αρχές είχαν δεσμευτεί ότι θα δώσουν την τελική απάντηση για την «τύχη» χιλιάδων ενστάσεων που αφορούσαν την καταβολή των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Περίπου 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη μήνυμα από την εφορία τους προκειμένου να πληροφορηθούν εάν τελικά δικαιούνται τις κρατικές ενισχύσεις, ελπίζοντας ότι στις επόμενες επτά ημέρες θα μάθουν τελικά εάν είχαν αδικηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας και δεν έλαβαν τις ενισχύσεις, ή όχι και επομένως δικαίως δεν τους είχαν καταβληθεί τα χρήματα.

Όσοι δικαιωθούν και λάβουν τελικά τις ενισχύσεις θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μηνών προτού ξεκινήσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα του ποσού που θα λάβουν.

Ως περίοδος χάριτος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θεωρείται «το χρονικό διάστημα από την καταβολή της ενίσχυσης και έως την τελευταία ημέρα του δεύτερου μήνα μετά την καταβολή της ενίσχυσης».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν κάνει ένσταση και δικαιώθηκαν και πήραν τα δάνεια πριν από την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος έληξε στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 έχουν ξεκινήσει να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Για να λάβουν βέβαια και οι τελευταίοι 17.000 υπόχρεοι τις κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες αρχές η επανεξέταση των αιτήσεων χορήγησης, που έχουν απορριφθεί αποκλειστικά βάσει των δηλωθέντων από τις επιχειρήσεις στοιχείων, αλλά και βάσει των στοιχείων που έχουν αποσταλεί εγγράφως από την ΑΑΔΕ μαζί με το οικείο αίτημα το οποίο αφορούν.

Related posts

Έρχονται «καμπάνες» για μαύρο χρήμα: Πάνω από 450 υποθέσεις στο μικροσκόπιο για «ξέπλυμα»

banks

Πρ. Παυλόπουλος: Τα διδάγματα από την πορεία 200 ετών μετά την Εθνεγερσία του 1821

banks

Προβολή της Ελλάδας στην Κίνα μέσω ΕΟΤ

banks

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Πρωτοβουλίες για αύξηση του τουρισμού & ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

banks

Η Ολλανδία «απελευθερώνει» τα ταξίδια προς την Ελλάδα

banks

HSBC για ελληνικές τράπεζες: Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές

banks