23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

Ερντογάν: Η “σιωπή της Δύσης” επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Επίθεση και σε ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η σιωπή των χωρών της Δύσης επιτείνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία αναφέρεται ότι ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η “βαναυσότητα” απέναντι στα παλαιστινιακά εδάφη εντείνεται και ότι σκοτώνονται συνεχώς άμαχοι.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και παλαιότερα σχόλιά του, ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στη δική του ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι οι χώρες τους σε γενικά πλαίσια συμφωνούν σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα. “Οι θέσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας (…) επικεντρώνονται στην υλοποίησης της γνωστής λύσης των δύο κρατών που προβλέπει τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης η οποία θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, ειρηνικά και με ασφάλεια” αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία του για μια πιθανή “καταστροφική επιδείνωση” της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα που βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Πούτιν είχε ήδη ζητήσει από χθες να υπάρξει “ανεμπόδιστη πρόσβαση” της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η Ρωσία συγκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά το σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλε, με το οποίο ζητούσε κατάπαυση του πυρός, δεν πέρασε καθώς βρήκε αντίθετες τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον έθεσε βέτο στο ψήφισμα επειδή δεν γινόταν κάποια αναφορά στη Χαμάς.

Ο Πούτιν έχει μιλήσει επίσης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και με τους ηγέτες του Ιράν και διαφόρων αραβικών χωρών, προτρέποντάς τους να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο ΟΗΕ “επιδείνωσε την κρίση” στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι “επιδείνωσε την κρίση” στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της “μεροληπτικής” στάσης του.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιδείνωσε την κρίση μέσω της μεροληπτικής στάσης του, αντί να βάλει τέλος στο λουτρό αίματος, να διασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν μια κατάπαυση του πυρός και να λάβει μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων” ανέφερε ο Ερντογάν σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 78 ετών από την ίδρυση του ΟΗΕ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για “γενοκτονία” των Παλαιστινίων στη Γάζα, κατηγορεί επίσης τη διεθνή κοινότητα επειδή “δεν αντιτάχθηκε στις παράνομες επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος εναντίον αμάχων”.

“Είναι αδύνατον ένας θεσμός που δεν μπορεί να ασχοληθεί με τη συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας, να δίνει ελπίδα στην ανθρωπότητα και να εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα”, συνεχίζει ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

“Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, ιδίως η υπηρεσία για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), έχουν καταστεί δυσλειτουργικές εξαιτίας του Συμβουλίου Ασφαλείας”, συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι το όργανο αυτό “για άλλη μια φορά βλάπτει τη φήμη του ΟΗΕ”.

Ο Ερντογάν έχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία του για τη σύνθεση του Συμβουλίου, ιδίως επειδή μόνο πέντε χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία και Γαλλία) είναι μόνιμα μέλη στο όργανο αυτό, με το σκεπτικό ότι “ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτά τα πέντε μέλη”.

Related posts

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τηλεφωνική επικοινωνία Πασινιάν με Πούτιν

banks

Le Monde: Περίγραμμα λύσης στη σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ με πρωτοβουλία Γαλλίας και ΗΠΑ

banks

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μάικ Πενς στο Κίεβο

banks

Αντιμέτωπη με την 12η μέρα ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων το τελευταίο δίμηνο σήμερα η Γαλλία

banks

Bloomberg: Η έκθεση στις ΗΠΑ είναι ο επόμενος πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

banks

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα

banks