18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
POLITICS

Ερώτηση Γιαννούλη στη Βουλή για τη «δραματική αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων» στη Θεσσαλονίκη

Επίκαιρη ερώτηση για τη «δραματική αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφεται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης» κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ερώτηση του Χρήστου Γιαννούλη, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου στη Βουλή, «από τη συγκριτική ανάλυση των τιμών των αέριων ρύπων, όπως αυτές καταγράφονται στους Σταθμούς Μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, το δίμηνο Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023, προέκυψε δραματική αύξηση των τιμών αυτών».

«Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλονται στην αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης»

Σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννούλη, «με δεδομένο ότι οι εργασίες στο fly over μόλις ξεκίνησαν και το μετρό δεν θα λειτουργήσει πριν τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι προφανές, ότι το πρόβλημα της επιβάρυνσης της ποιότητας του αέρα στην πόλη θα οξυνθεί», ρωτά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη «ποια μέτρα θα λάβει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα των αυξημένων αιωρούμενων σωματιδίων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη».

Ο Χρήστος Γιαννούλης

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Θέμα: «Δραματική αύξηση αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφεται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης»

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα από τη συγκριτική ανάλυση των τιμών των αέριων ρύπων, όπως αυτές καταγράφονται στους Σταθμούς Μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, το δίμηνο Δεκέμβριος 2023 – Ιανουάριος 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο Δεκέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023, προέκυψε δραματική αύξηση των τιμών αυτών.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές διπλασιάστηκαν (100 μg/m3 , με όριο τα 50 μg/m3 σε 24ωρη βάση). Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μήνα (Ιανουάριος 2024), καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου των 50mg/m3, 7 φορές στον σταθμό Αγ. Σοφίας 7 φορές στον σταθμό Κορδελιού 5 φορές στον σταθμό Σταυρούπολης και 4 φορές στον σταθμό Καλαμαριά. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (σταθμός Αγ. Σοφίας) , αλλά πλέον και στο Κορδελιό και στην Σταυρούπολη. Οι καιρικές – μετεωρολογικές συνθήκες που συχνά λειτουργούν ως επιβαρυντικός παράγοντας για την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων, δεν φαίνεται να επηρεάζουν τις τιμές σε αυτή την περίπτωση, καθώς ήταν παρόμοιες και σε γενικές γραμμές ήπιες, και στα δύο εξεταζόμενα δίμηνα ‘22- ‘23 και ‘23 –‘24. ). Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλονται στην αύξηση της κυκλοφοριακής κίνησης μέσα στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης το τελευταίο δίμηνο . Με δεδομένο ότι οι εργασίες στο fly over μόλις ξεκίνησαν και το μετρό δεν θα λειτουργήσει πριν τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι προφανές, ότι το πρόβλημα της επιβάρυνσης της ποιότητας του αέρα στην πόλη θα οξυνθεί. Εξαιτίας των παραπάνω

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ποια μέτρα θα λάβει άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα των αυξημένων αιωρούμενων σωματιδίων και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Γιαννούλης».

Related posts

Κεχαγιά: Εάν δεν αποπεμφθεί ο Κυριαζίδης σήμερα ο Μητσοτάκης συμμερίζεται τις ομοφοβικές του απόψεις

banks1

Πελώνη για το ταξίδι Μητσοτάκη στη Λιβύη : Η νέα κυβέρνηση να απαλλαγεί από βαρίδια όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο

banks

Βουλή: Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια ο νέος δικαστικός χάρτης

banks1

Παρατείνονται για ένα έτος οι συμβάσεις έργου στο Εθνικό Κτηματολόγιο

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Σύννεφα στη σχέση Κασσελάκη – Πολάκη

banks

Βρυξέλλες: Ειδική αναφορά στον σεβασμό των μειονοτήτων κάνει η Διακήρυξη ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

banks