23.9 C
Athens
May 8, 2024
Image default
ECONOMY

Ε9: Για λίγες ώρες ακόμα οι διορθώσεις

Τελευταία ημέρα η σημερινή για όσους επιθυμούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις του Ε9 και να αποφύγουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Αμέσως μετά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Μέχρι σήμερα όσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά ή παραλείψεις στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση λόγω αγοράς ή απόκτησης ακινήτου μέσω γονικής παροχής, πώλησης ή μεταβίβασης ακινήτου. Ωστόσο, περίπου 90.000 φορολογούμενοι που μετά τον Ιούλιο του 2023 είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση, καθώς έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Η διόρθωση στα στοιχεία του ακινήτου θα πρέπει να γίνει, από το έτος στο οποίο έγινε η μεταβολή.  Ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με βάση τα νέα στοιχεία, ενώ θα γίνει και επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ των προηγούμενων ετών και θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τον φόρο υπολογισμένο επί των νέων δεδομένων, που σημαίνει θα είναι είτε υψηλότερος είτε χαμηλότερος, ανάλογα με τις μεταβολές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή σε σημεία όπως :

·        Στα στοιχεία των ποσοστών συνιδιοκτησίας. Έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που δεν αναγράφεται ποσοστό συνιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα το σύστημα να θεωρεί ότι είναι στο 100%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο. Σε άλλες περιπτώσεις, το άθροισμα των ποσοστών συνιδιοκτησίας δύο ή περισσότερων ιδιοκτητών δεν είναι 100.

·        Στις επιφάνειες των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Στους βοηθητικούς χώρους ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 90%, αλλά αν αναγραφούν συνολικά μαζί με τους χώρους της κύριας κατοικίας, τότε ο ΕΝΦΙΑ είναι υψηλότερος, χωρίς λόγο.

·        Στο εμβαδόν των ακινήτων και εάν αυτό συμφωνεί με τα δηλωθέντα στο Κτηματολόγιο.

·        Στους ημιυπαίθριους χώρους. Αν έχουν νομιμοποιηθεί ημιυπαίθριοι χώροι της κατοικίας τότε, θα πρέπει να δηλωθεί το νέο εμβαδόν της κατοικίας και φυσικά ο ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένος, τόσο για το 2024, όσο και για τα προηγούμενα έτη, από το έτος νομιμοποίησης.

·        Στα στοιχεία για τα ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα.  Ωστόσο αν κάποιο κτίσμα ήταν ημιτελές και έχει περατωθεί, τότε θα πρέπει να δηλωθεί και ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μεγαλύτερος και αναδρομικά από το έτος της μεταβολής.

·        Στην αναγραφή των στοιχείων των κτισμάτων που βρίσκονται μέσα σε αγροτεμάχια. Η νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος υπολογίζεται κανονικά. Εφόσον υπάρχουν λάθη πρέπει απαραιτήτως να συμπληρωθούν ή να διορθωθούν οι ανάλογοι κωδικοί.

·        Στα στοιχεία για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9, ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες.

Η σχετική προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 επισπεύσθηκε φέτος καθώς στόχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι τα εκκαθαριστικά να «ανέβουν» στο TAXISNET εντός του Απριλίου ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί έως το τέλος του μήνα. Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Related posts

Στρατιωτικοί: «Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να αποκαλύψει τι είδους νέο μισθολόγιο προγραμματίζει να φέρει»

banks

ΑΑΔΕ: Εγκαινιάστηκαν τρία νέα Ελεγκτικά Κέντρα στην Αττική

banks

Καθαρά Δευτέρα: Πώς αμείβεται, για όσους δουλεύουν

banks

Επενδύσεις: Επίσκεψη στελεχών της Erickson στην Καβάλα την Τετάρτη – Τι σχεδιάζουν

banks

Άδ. Γεωργιάδης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι χάρη στο «Καλάθι»

banks

Ανέβασε ταχύτητα το πρώτο δίμηνο η ελληνική αγορά αυτοκινήτου

banks