17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων προβλέπει ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιέγραψε το πολιτικό του όραμα για μια πιθανή δεύτερη θητεία τη Δευτέρα, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο του προϋπολογισμού ύψους 7,3 τρισ. δολ. για το εκλογικό έτος, με στόχο να πείσει τους Αμερικανούς ότι μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τους φόρους σε εταιρείες και υψηλόμισθους, για να βοηθήσει να μειωθεί το έλλειμμα και να πληρώσει για νέα προγράμματα με στόχο να μετριαστεί ο αντίκτυπος από το υψηλό κόστος στέγασης και φροντίδας παιδιών στα χαμηλότερα εισοδήματα. 

Το Κογκρέσο είναι απίθανο πάντως να υιοθετήσει τα μέτρα όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο προϋπολογισμός του Μπάιντεν για το οικονομικό έτος 2025, που ξεκινά τον Οκτώβριο, περιλαμβάνει την αύξηση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 28% από 21%, την επιβολή για όσους έχουν περιουσία 100 εκατ. δολ. φορολογικό συντελεστή 25% στο εισόδημα τους, ενώ δίνει μεγαλύτερα περιθώρια στην κυβέρνηση για να διαπραγματεύεται μειώσεις στο κόστος των φαρμάκων. 

Σχεδιάζει επίσης να επαναφέρει φοροελαφρύνσεις για παιδιά σε άτομα με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, θα χρηματοδοτήσει προγράμματα παιδικής μέριμνας, θα διοχετεύσει 258 δισ. δολ. στην κατασκευή σπιτιών, θα δώσει 12 εβδομάδες οικογενειακής άδειας αμειβόμενης στους εργαζόμενους και θα ξοδέψει δισεκατομμύρια στην επιβολή του νόμου.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον απέρριψε αμέσως την πρόταση του Μπάιντελ, λέγοντας ότι αντικατοπτρίζει μια “ακόρεστη όρεξη για αλόγιστες δαπάνες” και μια “αδιαφορία για τη δημοσιονομική ευθύνη”.

Το σχέδιο του Μπάιντεν προβλέπει επίσης μείωση των δαπανών κατά 3 τρισ. δολ. σε 10 χρόνια θα κάτι που θα επιβραδύνει, αλλά δεν θα ανακόψει, την αύξηση του χρέους των 34,5 τρισ. δολ. 

Το έλλειμμα θα φτάσει τα 1,8 τρισ. δολ. το οικονομικό έτος 2025, ή το 6,1% του ΑΕΠ, πριν μειωθεί κάτω από το 4% σε μια δεκαετία, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Λευκού Οίκου.

Ο Λευκός Οίκος προβλέπει παράλληλα, αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,7% το 2024 και 1,8% το 2025, για να φτάσει το 2,2% έως το 2030. Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή για το 2024 τοποθετείται στο 2,9% και 2,3% το 2025, και η ανεργία στο 4% για να υποχωρήσει στο 3,8% αργότερα μέσα στη δεκαετία.

Οι προβλέψεις αυτές οριστικοποιήθηκαν το Νοέμβριο και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι τα στοιχεία θα ήταν πιο αισιόδοξα αν είχαν καθοριστεί σήμερα.

Related posts

“Πράσινα” έως το 2050 το 70% των καυσίμων αεροσκαφών σε αεροδρόμια της ΕΕ

banks

Η Barclays βλέπει νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed τον Ιανουάριο

banks

Μπλίνκεν: Οι φωτογραφίες από την επίθεση της Χαμάς “δείχνουν τη χειρότερη δυνατή διαστροφή”

banks

Ιταλία: Η Frontis καλεί τους μετόχους της Enel να απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση

banks

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος για ανθρωπιστική παύση στη Γάζα

banks

Δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία, Πολωνία στο προσφυγικό

banks