23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Δεν είναι “ενήμερες” για σύλληψη πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων από το Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε χθες Σάββατο πως δεν έχει λάβει γνώση για “πρόσφατες συλλήψεις πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στα διεθνή ύδατα”, μετά την ανακοίνωση του Ιράν την προηγουμένη πως κατασχέθηκαν δυο πλοία που ενέχονται σε λαθρεμπόριο καυσίμων.

“Δεν έχουμε λάβει γνώση για καμιά πρόσφατη σύλληψη πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων στα διεθνή ύδατα”, ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή ότι συνελήφθησαν δυο ξένα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια που κατά την Τεχεράνη επιδίδονταν σε λαθρεμπόριο καυσίμων στον Κόλπο, προσθέτοντας ότι τα πληρώματά τους έχουν τεθεί υπό κράτηση.

“Οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης συνέλαβαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο ημερών δυο πλοία”, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο ναύαρχος Μοχάμαντ-Σαρίφ Σιραλί, αξιωματικό των Φρουρών.

“Τα δυο δεξαμενόπλοια που συνελήφθησαν, τα Steven και Crown, πλέουν υπό σημαίες Παναμά και Τανζανίας και μετέφεραν πάνω από 1,5 εκατ. λίτρα ιρανικού πετρελαίου και αερίου”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Τριάντα επτά μέλη των πληρωμάτων παραδόθηκαν στις δικαστικές αρχές του λιμένα Μασάρ”, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πάντα σύμφωνα με τον ναύαρχο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανός στρατός έχει αυξήσει την παρουσία του στον Κόλπο, καθώς όπως λέει το Ιράν κουρσεύει πλοία, ή αποπειράται να το κάνει, σε αυτή τη θαλάσσια οδό, που χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά για τη μεταφορά πετρελαίου.

“Αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις, σε συντονισμό με εταίρους του συνασπισμού, έχουν λάβει θέσεις κατά τρόπο ώστε να εγγυώνται την ασφάλεια διεθνών ναυτικών οδών και να προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο”, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Την 6η Ιουλίου, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωναν πως οι Φρουροί της Επανάστασης συνέλαβαν εμπορικό πλοίο στον Κόλπο· μια ημέρα νωρίτερα, κατηγορούσαν τις ιρανικές δυνάμεις πως έκαναν άλλες δυο απόπειρες σύλληψης πλοίων στα ανοικτά των ακτών του Ομάν.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της είχε αναφέρει τότε πως το πλοίο που συνελήφθη μετέφερε “λαθραία πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμου”.

Related posts

Η Γερμανία θέλει γρήγορες μεταρρυθμίσεις από την Γεωργία για να ενταχθεί στην ΕΕ

banks

Καταγγελία Μπελέρη: Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας παραδέχεται ότι χρηματίστηκε από την αλβανική αστυνομία

banks

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ απειλεί και πάλι με πυρηνικά όπλα την Ουκρανία

banks

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ δηλώνει ότι βρήκε μια υπόγεια σήραγγα κάτω από την έδρα της Unrwa

banks

Ρωσία: Στο 8,5% τα επιτόκια, στην πρώτη αύξηση έπειτα από 16 μήνες

banks

Τέλος στο αδιέξοδο στις ΗΠΑ: Ο Μάικ Τζόνσον εξελέγη πρόεδρος τη Βουλής των Αντιπροσώπων

banks