23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Η ακτινογραφία της task force του ΣΥΡΙΖΑ – Οι νέες ισορροπίες του Κασσελάκη

Μια μικτή ομάδα στελεχών -τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά- συγκροτούν το νέο εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που θα βάλει μπρος τις μηχανές την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι η ανασυγκρότησή του πραγματοποιήθηκε έπειτα από τη σχετική απόφαση του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας.

Το νέο εκτελεστικό γραφείο θα αποτελείται από στελέχη που συμμετέχουν ex officio από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λόγω της θέσης που κατέχουν ή της συμμετοχής τους στην Πολιτική Γραμματεία. Παράλληλα θα προσκαλούνται τα έξι στελέχη που ανακοινώθηκαν χθες Παρασκευή το απόγευμα.

Έτσι, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης, οι δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιάννης Βουλγαράκης (στη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη), η νέα εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά (που αναμένεται να πάρει τη θέση της Δώρας Αυγέρη, που θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές), συμμετέχουν -βάσει καταστατικού- στο Εκτελεστικό Γραφείο. Ακόμη, μέλη αποτελούν τρία στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας, που είναι η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη, που αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη.

Ακόμη, βάσει καταστατικού συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, όπως και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «το Εκτελεστικό Γραφείο είναι υπεύθυνο για την καθημερινή πολιτική λειτουργία του κόμματος και τη λήψη αποφάσεων για θέματα για τα οποία δεν είναι δυνατή η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κεντρικής Επιτροπής».

Στιγμιότυπο από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τα υπόλοιπα στελέχη που θα συμμετάσχουν στο εκτελεστικό γραφείο

Το ενδιαφέρον όμως στρέφεται στα έξι στελέχη του Εκτελεστικού Γραφείου που ανακοινώθηκαν χθες. Συγκεκριμένα, Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος και Γιάννης Μπουρνούς θα συμμετέχουν και αυτοί -ως προσκεκλημένοι- στο νέο εκτελεστικό γραφείο.

Ακτινογραφώντας τα πρόσωπα, διακρίνονται άνθρωποι κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως και άτομα που υπερασπίζονται με σθένος τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς το Κέντρο. Ο Πάνος Ρήγας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο ως πρόεδρος του σώματος του 4ου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Νίκος Παππάς αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις. Αντίστοιχα και ο νέος διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Θάνος Μωραϊτης, έχει πασοκογενείς ρίζες.

Σημειώνεται ότι ο Πάνος Ρήγας αποτελούσε στέλεχος της της πάλαι ποτέ ΡΕΝΕ, ενώ ο Νίκος Παππάς ήταν ηγέτης των λεγόμενων προεδρικών, επί ημερών του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο στο πρόσωπο του Νίκου Παππά δεν διακρίνεται μόνο η προσπάθεια διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Αποτελεί ένας πολιτικός με υψηλές εσωκομματικές μετοχές και αρκετά αναβαθμισμένο ρόλο -ειδικά στην εποχή Κασσελάκη. Ήταν αυτός που έδωσε στήριξη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πριν τις εσωκομματικές εκλογές, όπως και αντίστοιχα στήριξε μετά από αυτές. Όμως, διακριτές ήταν και οι διαφωνίες του με επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, βάζοντας βέτο σε αρκετές από αυτές, κάτι που αποτυπώθηκε ισχυρά και στο 4ο συνέδριο, με τη διαφορετική πρόταση που κατέβασε απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη για τις εσωκομματικές εκλογές.

Άλλες δύο περιπτώσεις των πάλαι ποτέ προεδρικών, με διαφορετική διαδρομή, είναι αυτές των Λευτέρη Κρέτσου και Γιάννη Μπουρνού. Ο πρώτος αποτελεί άνθρωπος του στενού πυρήνα του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε μεγάλη συμβολή στον iSYRIZA, που ο Στέφανος Κασσελάκης ποντάρει πολλά στη νέα εποχή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σημειώνεται ότι η εν λόγω προσπάθεια -του iSYRIZA- ξεκίνησε επί ημερών Αλέξη Τσίπρα.

Ο δεύτερος ανήκει στους στενούς συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι που αποτυπώθηκε εμπράκτως στο πρόσφατο συνέδριο. Υπενθυμίζεται ότι αμφότεροι αποτέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ήταν από τους πρώτους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη και αποτελεί έναν από τους ανθρώπους του κύκλου του, ενώ η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα, παρότι στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου, παρέμεινε στο κόμμα και στην ομιλία της στο συνέδριο άσκησε σκληρή κριτική σε όσους συντηρούν την εσωστρέφεια και σε όσους αμφισβητούν την εκλογή αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παίρνοντας θέση υπέρ του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί η είσοδος στο Εκτελεστικό Γραφείο της Όλγας Γεροβασίλη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν αυτή που σήκωσε ψηλά την αντιπαράθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη στο 4ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διατελεί στενή συνομιλήτρια του πρώην προέδρου Αλέξη Τσίπρα. Οι εσωκομματικές μετοχές της είναι ανεβασμένες μετά τις τελευταίες εσωκομματικές διαδικασίες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τις επιλογές του φαίνεται να επιχειρεί να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες, με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στελεχών με επιρροή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιος είναι ο νέος συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιάννης Βουλγαράκης

Ο Κρητικός στην καταγωγή Γιάννης Βουλγαράκης, που αναλαμβάνει τη θέση του Γιώργου Βασιλειάδη ως νέος συντονιστής του Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ανήκει στη λεγόμενη γενιά των 40άρηδων. Ωστόσο, αποτελεί έμπειρο οργανωτικά στέλεχος, καθώς -μεταξύ άλλων- για περίπου 2 χρόνια ήταν υπεύθυνος του οργανωτικού τομέα στο Αιγαίο, ενώ διετέλεσε και μέλος της ΚΟΕΣ.

Από το 2016 συμμετέχει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ ειδικεύεται σε ζητήματα εξωτερικής και εκκλησιαστικής πολιτικής. Εντός του κόμματος αποτέλεσε μεταξύ άλλων και συντονιστής του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής. Ήταν από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που υπέγραψαν και στήριξαν την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ είναι σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επί εκκλησιαστικών θεμάτων.

Ο νέος συντονιστής αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια ταραχώδη περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη να έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί να πραγματοποιήσει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες του In, θα επιδιώξει αρχικώς να διατηρήσει την καλή οργανωτική συνεργασία που έχουν τα στελέχη του τομέα. Στη συνέχεια, όντας και ο ίδιος υπέρμαχος του ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -όπως άλλωστε και ο Στέφανος Κασσελάκης- θα δώσει τη μάχη ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να περάσει στην επόμενη διακηρυγμένη πολιτική φάση του, επιχειρώντας την καλύτερη δυνατή οργανωτική σύνθεση μελών και στελεχών.

Παράλληλα, έχει μπροστά του την καυτή πατάτα των εσωκομματικών εκλογών στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, που αναμένεται να διεξαχθούν στις 10 Μαρτίου. Αυτό που διαμηνύεται, σύμφωνα με πληροφορίες του In, είναι ότι δεν θα μετατεθούν και θα διεξαχθούν εκείνην τη μέρα, όπως είναι προγραμματισμένο.

Related posts

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο νέο Κέντρο Φροντίδας στο Ελληνικό

banks1

Ενοίκια: Τη Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή η απαλλαγή για τον Ιούνιο – Πως θα καταβληθεί ο ΕΝΦΙΑ

banks

Οικονόμου – «Έχουν γνώση οι φύλακες» για τη σχέση των έγκλειστων χρυσαυγιτών με όσους είναι εκτός φυλακής

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν 18 στελέχη από το τμήμα Πολιτισμού

banks1

Νέα Αριστερά: Ανακοινώθηκαν οι πρώτες δέκα υποψηφιότητες στο ευρωψηφοδέλτιο

banks

Γιάννης Μπουτάρης: Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης

banks