22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Κίνα και δολάριο… ρίχνουν σχεδόν 2% το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Κίνα και δολάριο… ρίχνουν σχεδόν 2% το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Το πετρέλαιο υποχωρεί περισσότερο από 1 δολάριο την Τετάρτη (17/1), καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα, τον δεύτερο μεγαλύτερο χρήστη αργού στον κόσμο, έχασε ελαφρώς τις προσδοκίες όσον αφορά την ανάπτυξη, προκαλώντας ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση, ενώ η ισχύς του δολαρίου μειώνει την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Ακόμη και οι συνεχιζόμενες ναυτικές και αεροπορικές συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν φαίνονται αρκετές για να υποστηρίξουν το πετρέλαιο, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για τα δεξαμενόπλοια που πρέπει να σταματήσουν ή να αλλάξουν δρομολόγιο, αυξάνοντας το κόστος αποστολής και επιβραδύνοντας τις παραδόσεις.

Η οικονομία της Κίνας το τέταρτο τρίμηνο αναπτύχθηκε κατά 5,2% σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών και αμφισβητώντας τις προβλέψεις που βλέπουν ότι η κινεζική ζήτηση τροφοδοτεί την παγκόσμια ανάπτυξη πετρελαίου το 2024.

Τα οικονομικά δεδομένα «δεν τελειώνουν τους αντίθετους ανέμους σχετικά με τη ζήτηση αργού πετρελαίου, οι κινεζικές προοπτικές για το 2024 και το 2025 είναι ακόμα ζοφερές», δήλωσε η Πριγιάνκα Σάτσντεβα, ανώτερη αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.

«Η βιομηχανία πετρελαίου υποστηρίζει την ιδέα ότι, παρά την ανώμαλη ανάκαμψη, η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα είναι ανθεκτική και πιθανότατα θα φτάσει σε επίπεδα- ρεκόρ το 2024».

Ωστόσο, η απόδοση του διυλιστηρίου πετρελαίου της Κίνας το 2023 αυξήθηκε κατά 9,3%, καταγράφοντας υψηλό ρεκόρ, υποδηλώνοντας αυξημένη ζήτηση, ακόμη και αν υστέρησε σε σχέση με τις προσδοκίες ορισμένων αναλυτών, ενώ υπάρχουν και άλλα σημάδια σταθερής κινεζικής ζήτησης.

Επιπλέον, το αμερικανικό δολάριο κυμάνθηκε κοντά στο υψηλό ενός μηνός την Τετάρτη μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve που μείωσαν τις προσδοκίες για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων. Ένα ισχυρότερο δολάριο μειώνει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

«Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε ασθενέστερες προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου, καθώς η οικονομική δραστηριότητα τείνει να μειώνεται σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, αφήνοντας τις τιμές του πετρελαίου ευάλωτες», δήλωσε η Σάτσντεβα.

Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι εντάσεις παραμένουν στα ύψη καθώς οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν την Τρίτη νέα πλήγματα εναντίον μαχητών Χούθι που στηρίζουν το Ιράν στην Υεμένη, αφού πύραυλος Χούθι έπληξε ελληνικό σκάφος.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,71% στα 71,29 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,43% στα 77,17 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 4,168% στα 28,420 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,01% στα 2.031,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,35% στα 23,015 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,06% στα 3,7642 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0875 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,38% στο 1,2646 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8575 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ

Related posts

Πετρέλαιο: Προσωρινή η επιρροή των γεωπολιτικών εντάσεων

banks

Πετρέλαιο: Σε υψηλά 13 μηνών, καθώς η αγορά ισορροπεί

banks

Υποχωρεί λόγω ζήτησης το πετρέλαιο- Πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

«Βουτιά» για τρίτη μέρα το πετρέλαιο-Καταλύτες Μέση Ανατολή και αποθέματα

banks

Η Ρωσία στοχεύει ξανά τα ουκρανικά σιτηρά- Άνοδος τιμών

banks

Επιστροφή στις απώλειες για το πετρέλαιο ελέω Κίνας και ΗΠΑ

banks