18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Η ελληνική μυδοκαλλιέργεια και η δυναμική των εξαγωγών

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο παραχώρησε ο Αναστάσιος Δραγάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μυδοκαλλιεργητών και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυδοκαλλιεργητών Μακρύγιαλου Πιερίας. Ο κ. Δραγάνης μίλησε για την ελληνική μυδοκαλλιέργεια, τη δυναμική των εξαγωγών και τους κινδύνους που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Ξεκινώντας από την ιστορία της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά, «με μια δοκιμαστική καλλιέργεια που ξεκίνησε δειλά – δειλά, καταφέραμε σήμερα να παράγει όλη η Ελλάδα ετησίως, γύρω στους 30 με 35.000 τόνους όστρακα, που στην πλειονότητά τους φεύγουν στην εξωτερική αγορά, της Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας. Μπορεί φέτος η κλιματική αλλαγή, με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας που είχαμε να μην επηρέασε σημαντικά την παραγωγή των καλλιεργειών, ωστόσο υπήρξαν σημαντικές απώλειες της τάξεως των 5.000 τόνων στο Θερμαϊκό, ίσως και παραπάνω».

Όπως είπε, «πάνω από το 95% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό με την μοναδική διαφορά ότι το ελληνικό μύδι πουλιέται γιατί το ζητάνε οι σεφ, λόγω της διαφορετικής υφής και της διαφορετικής νοστιμιάς. Δεν είναι μύδι ανοιχτής θάλασσας, είναι κλειστής θάλασσας με μεγάλη βιοποικιλότητα, λόγω των υφάλμυρων νερών των τεσσάρων ποταμών που εκβάλλουν στο Θερμαϊκό και του Αιγαίου πελάγους».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο φετινό έτος, μιλώντας για μια καλή χρονιά τουλάχιστον για την περιοχή με 12.000 περίπου τόνους παραγωγής, μύδια πάρα πολύ καλής ποιότητας, τα οποία «έφυγαν» νωρίς, με τιμή από 60 μέχρι και 90 λεπτά το κιλό.

Related posts

Έξτρα ενίσχυση των ευπαθών ομάδων- Ίσως και σήμερα οι ανακοινώσεις

banks

Σταϊκούρας: Πώς θα λειτουργεί η νέα «Μονάδα Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας» του ΤΑΙΠΕΔ

banks

ΕΣΑ: Να καταργηθούν οι παρωχημένες ενδιάμεσες εκπτώσεις

banks

Πολυνομοσχέδιο: Ρυθμίσεις 36-72 δόσεων και αναβίωση 100 δόσεων, και για οφειλές προς τους Δήμους

banks

Σαφάρι επιθεωρητών Εργασίας σε τουριστικούς προορισμούς

banks

Ξεκινά η διαδικασία για την αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ

banks