16.1 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Η Κίνα ηγέτης των… απωλειών στις ασιατικές αγορές

Η Κίνα ηγέτης των… απωλειών στις ασιατικές αγορές

Η Κίνα ηγήθηκε των απωλειών στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ακολουθούμενη από τις μετοχές της Ιαπωνίας που ξανάρχισαν καθυστερημένα τις διαπραγματεύσεις μετά την Πρωτοχρονιά, λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε τη χώρα.

Οι αγορές στην Ασία ακολούθησαν το αρνητικό κλίμα των παγκόσμιων αγορών, αφού τα λεπτά της συνεδρίασης της Federal Reserve τον Δεκέμβριο έδειξαν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων ήταν πιθανές το 2024, αλλά παρείχαν μικρή σαφήνεια για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ιαπωνίας θα εγκρίνει τη χρήση των δεσμευμένων κεφαλαίων για την κάλυψη των ζημιών από τον σεισμό που έπληξε τη χερσόνησο Nότο στην επαρχία Ισικάβα την Πρωτοχρονιά, δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Το Reuters ανέφερε ότι το ποσό που εξετάζεται στη συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης θα είναι πιθανό διπλάσιο από αυτό των σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων γιεν (13,95 εκατομμύρια δολάρια) που χρησιμοποιήθηκαν σε παρόμοιες προηγούμενες καταστροφές.

Τα δεσμευμένα κεφάλαια προορίζονται από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να αντιμετωπίσει απροσδόκητες ανάγκες δαπανών και απαιτούν την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου προτού μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

Στα μάκρο, μια ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών συνέχισε να αυξάνεται στην Κίνα τον Δεκέμβριο, με την ξένη ζήτηση για τις υπηρεσίες της χώρας επίσης να αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Επιχειρηματικής Δραστηριότητας Γενικών Υπηρεσιών της Caixin China αυξήθηκε στο 52,9 τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με 51,5 τον Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο για 12ο συνεχόμενο μήνα. Η έρευνα σημείωσε επίσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο.

«Η δυναμική ανάπτυξης στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας συνέχισε να αναβιώνει στα τέλη του 2023», σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας. «Η απασχόληση κατέγραψε μια ανεπαίσθητη άνοδο καθώς οι επιχειρήσεις ήταν προσεκτικές στις προσλήψεις. Αλλά η μικρή άνοδος ήταν αρκετή για να απορροφήσει νέες παραγγελίες, διατηρώντας αμετάβλητες τις καθυστερήσεις εργασίας», συνέχισε.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα του Χονγκ Κονγκ βελτιώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την S&P Global.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της πόλης αυξήθηκε στο 51,3 τον Δεκέμβριο, υψηλότερο από το 50,1 που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο.

Η έκθεση S&P Global σημείωσε ότι οι νέες δραστηριότητες και η παραγωγή στο Χονγκ Κονγκ επέστρεψαν σε ανάπτυξη, αν και οι συνθήκες εξωτερικής ζήτησης παρέμειναν υποτονικές.

«Η βελτίωση των συνολικών πωλήσεων εντούτοις υποστήριξε την ταχύτερη ανάπτυξη της απασχόλησης, ενώ οι εταιρείες αύξησαν επίσης τα αποθέματά τους εν μέσω άμβλυνσης των πιέσεων κόστους», προστίθεται στην έκθεση.

Οι μετοχές της Japan Airlines υποχώρησαν έως και 2% την Πέμπτη, προτού ανακάμψουν ελαφρά, μετά τη σύγκρουση πτήσης της JAL στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο στις 2 Ιανουαρίου.

Η συντριβή σημειώθηκε όταν η πτήση 516 JAL συγκρούστηκε με αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής και στοίχισε τη ζωή σε πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος στο αεροπλάνο της ακτοφυλακής.

Σε μια κανονιστική κατάθεση την Πέμπτη στο Ιαπωνικό Χρηματιστήριο, η JAL είπε ότι η εκτιμώμενη απώλεια από τη σύγκρουση του αεροσκάφους ανήλθε σε 15 δισεκατομμύρια γιεν (105 εκατομμύρια), τα οποία θα καλυφθούν από ασφάλιση.

Οι μετοχές της Αυστραλίας συνέχισαν να υποχωρούν αφού έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποχωρώντας στα χαμηλά δύο εβδομάδων την Πέμπτη.

Το S&P/ASX 200 διαπραγματεύτηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 19 Δεκεμβρίου, υποχωρώντας από το ιστορικό υψηλό των 7.632,70 που σημειώθηκε την Τρίτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,56% κλείνοντας στις 33.288,29 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,08% στις 16.614 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,43% στις 2.954,35 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,24% στις 9.215,25 μονάδες.

Ο Kospi υποχώρησε 0,78% στις 2.587,02 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.494,10 μονάδες, χάνοντας 0,39%.

#Nikkei #Kospi #ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #Αυστραλία

Related posts

Κατέβασε «ταχύτητα», αλλά επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street

banks

Σε ανοδικό έδαφος «έκλεισε» η Wall Street-Ράλι για το πετρέλαιο

banks

Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

banks

Έχασε σχεδόν 300 μονάδες ο Dow Jones-Ξανά απώλειες ο Nasdaq

banks

Ήπια πτωτικά η Wall Street, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα

banks

Σε ελεύθερη πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- «Βυθίστηκαν» 7% οι τράπεζες

banks