18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Σε ανοδικό έδαφος «έκλεισε» η Wall Street-Ράλι για το πετρέλαιο

Σε ανοδικό έδαφος «έκλεισε» η Wall Street-Ράλι για το πετρέλαιο

Ανοδική αντίδραση, κόντρα στις γεωπολιτικές αναταράξεις είχε τελικά η Wall Street, με τους δείκτες να σημειώνουν ήπια άνοδο.

 

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones Industrial Average κέρδισε 0,59% στις 33.604,55 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 4.336,08 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,39% στις 13.484,24 μονάδες.

H σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, η οποία κλιμακώθηκε το Σάββατο τέθηκε στο επίκεντρο νέας ανάλυσης της Capital Economics, η οποία και σημείωσε ότι «κατάσταση είναι ρευστή και οι οικονομικές συνέπειες θα εξαρτηθούν από την σοβαρότητα και τη διάρκεια της σύγκρουσης, καθώς και το κατά πόσο αυτή θα εξαπλωθεί στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ό,τι αφορά στις γεωπολιτικές επιπτώσεις, η Capital Economics θεωρεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις θα επιβραδύνουν την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε ότι «δεν έχω δει κανένα στοιχείο δυσλειτουργίας που να συνδέεται με την αύξηση των επιτοκίων». Σχολιάζοντας την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι «εντυπωσιακή», προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη είναι «θετική».

Ράλι για το πετρέλαιο

Στο μεταξύ, ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, μετά τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή.

«Η βία θα διατηρήσει ανοδική πίεση στις τιμές του πετρελαίου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Μάικλ Λιντς, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.

«Για να έχει αυτή η σύγκρουση μόνιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο στις αγορές πετρελαίου, πρέπει να υπάρξει συνεχής μείωση της προσφοράς πετρελαίου ή των μεταφορών», δήλωσε από την πλευρά του ο Βίβεκ Νταρ, διευθυντής έρευνας εξόρυξης και ενεργειακών εμπορευμάτων της Commonwealth Bank.

Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 4,31% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 86,36 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Από την άλλη, τα συμβόλαια του Brent βρέθηκαν στο +41,9% και πιο συγκεκριμένα στα 88,12 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημαντική άνοδος για τον χρυσό

Ισχυρά ανοδικά κινήθηκε και ο χρυσός, καθώς το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε κατά 1,69% και έκλεισε στα 1.8476,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Την Παρασκευή, ο χρυσός έκλεισε σε θετικό έδαφος μετά από δέκα συνεδριάσεις, βάζοντας «τέλος» στο αρνητικό σερί.

  • δείκτες
  • Ισραήλ
  • Wall Street

    Related posts

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    banks

    «Κόκκινος» Σεπτέμβριος στη Wall Street- Επέστρεψε ο φόβος των επιτοκίων

    banks

    Μεγάλη άνοδος στη Wall μετά τον πληθωρισμό

    banks

    Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia- Ακολούθησε ο S&P

    banks

    Πτωτικά οι ασιατικές αγορές

    banks

    Τέταρτη σερί άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τα μάκρο

    banks