17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Η Κίνα λέει στη Ρωσία ότι θα διατηρήσει “αμερόληπτη” θέση ως προς την Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία τη Δευτέρα ότι η Κίνα θα υποστηρίξει μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη θέση για την Ουκρανία καθώς προσπαθεί να βρει μια πολιτική διευθέτηση στο ζήτημα.

Τα σχόλια του Γουάνγκ στον Λαβρόφ ανακοινώθηκαν σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η Κίνα θα συνιστά “αντικειμενική και λογική φωνή” σε οποιαδήποτε διεθνή πολυμερή φόρουμ και θα “προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες”.

Η δήλωση έγινε αφότου το υπουργείο δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι οι διεθνείς συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία το Σαββατοκύριακο για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία βοήθησαν “στην εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης”.

Περισσότερες από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι η Ρωσία, συμμετείχαν στις συνομιλίες της Τζέντα που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή.

Η Κίνα έστειλε τον Ειδικό Απεσταλμένο της για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτή στη Ρωσία, Λι Χούι, ο οποίος τον Μάιο περιόδευσε σε έξι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προσπαθήσει να βρει κοινό έδαφος για μια ενδεχόμενη πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης, η οποία διανύει πλέον τον 18ο μήνα της.

Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Προσέφερε το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο έτυχε χλιαρής ανταπόκρισης τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρουσιάστηκαν επιφυλακτικοί.

Related posts

Κίνα: Ετήσια αύξηση 7,6% κατέγραψε η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2023

banks

ΗΠΑ: Η Βόρεια Κορέα θα “πληρώσει τίμημα” για την παροχή όπλων στη Ρωσία

banks

Ρωσία: Δεν εξετάζουμε να δεσμεύσουμε άλλα περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών

banks

Ιαπωνία: Υποθαλάσσιος σεισμός 6R σημειώθηκε κοντά στο νησί Σάντο

banks

Ευρωζώνη: Εντάθηκαν οι πιέσεις τον Αύγουστο, σε συρρίκνωση και οι υπηρεσίες

banks

Σύνδεσμος γερμανικής βιομηχανίας: Η οικονομία της Γερμανίας θα μείνει στάσιμη το 2023.

banks