18.7 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Κίνα: “Eπαγγελματική και συγκρατημένη” η “επιχείρηση” της ακτοφυλακής κατά φιλιππινέζικων πλοίων

Το Πεκίνο χαρακτήρισε “επαγγελματική και συγκρατημένη” την “επιχείρηση” της κινεζικής ακτοφυλακής εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Μανίλα κατηγόρησε χθες Κυριακή την κινεζική ακτοφυλακή πως χρησιμοποίησε εκτοξευτήρα πεπιεσμένου νερού εναντίον πλοίων των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα το Σάββατο, ενέργεια που χαρακτήρισε “παράνομη” και “επικίνδυνη”.

Ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι ένα σκάφος της κινεζικής ακτοφυλακής “σταμάτησε νομίμως” δύο φιλιππινέζικα πλοία. “Αυτή η επαγγελματική και συγκρατημένη επιτόπια επιχείρηση είναι άμεμπτη”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, οι Φιλιππίνες κάλεσαν τον Κινέζο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθούν για το επεισόδιο, γνωστοποίησε ο πρόεδρος Φέρντιναντ Μάρκος.

Σύμφωνα με το λιμενικό των Φιλιππίνων, το επεισόδιο σημειώθηκε καθώς πλοία του συνόδευαν σκάφη που μετέφεραν υλικό για στρατιωτικούς οι οποίοι σταθμεύουν στη Σέκοντ Τόμας, ατόλη στα νησιά Σπράτλι, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, παρότι προβάλλουν επίσης διεκδικήσεις σε τομείς της οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Μαλαισία, και παρά την απόφαση διεθνούς δικαστηρίου σε βάρος του το 2016.

Από την ανάληψη της προεδρίας των Φιλιππίνων τον Ιούνιο του 2022, ο Φέρντιναντ Μάρκος διαμηνύει ότι δεν θα επιτρέψει στην Κίνα να καταπατά τα δικαιώματα της χώρας του σε θαλάσσιες περιοχές και έχει προβεί σε βήματα προσέγγισης με τις ΗΠΑ.

Αντιδρώντας στο συμβάν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις “επικίνδυνες” ενέργειες της Κίνας, που χαρακτήρισε έργο της κινεζικής ακτοφυλακής και “θαλάσσιας πολιτοφυλακής”.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε την κριτική της Ουάσινγκτον, κατηγορώντας την ότι “αγνοεί τα γεγονότα”.

“Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ είναι να υποστηρίζουν κατάφωρα την παραβίαση της κυριαρχίας της Κίνας από τις Φιλιππίνες και αυτή η συνομωσία είναι καταδικασμένη να αποτύχει”, κατέληξε το κινεζικό ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related posts

Κ.Κάλας: Αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία και η Ουκρανία θα λάβει την οικονομική βοήθεια των 50 δισ. ευρώ

banks

AT&T: Πτώση κερδοφορίας στο τρίμηνο παρά την αύξηση συνδρομητών

banks

Washington Post: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης ενάντια στους Nord Stream

banks

ΗΠΑ: Εξετάζουν την υποστήριξη για την πολυεθνική δύναμη που αναμένεται να αναπτυχθεί στην Αϊτή

banks

Ρωσία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρεσβευτές Γερμανίας, Δανίας και Σουηδίας για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

banks

Ισπανία: Κατατέθηκε στο κοινοβούλιο η πρόταση για χορήγηση αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές

banks