18.4 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Ευρωζώνη: Εντάθηκαν οι πιέσεις τον Αύγουστο, σε συρρίκνωση και οι υπηρεσίες

Επιταχύνθηκε τον Αύγουστο η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καθώς οι πιέσεις εντάθηκαν περαιτέρω στις υπηρεσίες, την ίδια στιγμή που ο κλάδος της μεταποίησης συνέχισε να υποχωρεί. 

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI που συνδυάζει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 47,0 μονάδες τον Αύγουστο από 48,6 μονάδες τον Ιούλιο, με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020, ενώ χωρίς τους μήνες της πανδημίας η τελευταία μέτρηση είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2013. Η μέτρηση έχασε επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 48,5 μονάδες σε δημοσκόπηση του Reuters. 

Ο κλάδος των υπηρεσιών κατρακύλησε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης HCOB PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες κατρακύλησε στις 48,3 μονάδες από 50,9 μονάδες τον Ιούλιο.

Στη μεταποίηση η συρρίκνωση συνεχίστηκε, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης HCOB PMI διαμορφώθηκε στις 43,7 μονάδες από 42,7 μονάδες τον Ιούλιο ενώ ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση στις 43,7 μονάδες από 42,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. 

Σε εθνικό επίπεδο τη μεγαλύτερη συρρίκνωση εμφάνισε η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με την παραγωγή σε αγαθά και υπηρεσίες να υποχωρεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2020. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης HCOB PMI για την παραγωγή κατρακύλησε στις 44,7 μονάδες, χαμηλό 39μηνών, από 48,5 μονάδες τον Ιούλιο. 

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο διαδοχικό μήνα, με τον σύνθετο δείκτη αμετάβλητο από τον Ιούλιο στις 46,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020. 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρούς κλυδωνισμούς από την επιθετική εκστρατεία νομισματικής σύσφιξης που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι του 2022 για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει στάση αναμονής στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο, αν και νέες αυξήσεις στη συνέχεια δεν μπορούν να αποκλειστούν καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός. Τον Ιούλιο ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 5,3%, υπερδιπλάσιος του επίσημου στόχου του 2%.

Οι επενδυτές θα περιμένουν και την ομιλία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας για νέα στοιχεία σχετικά με τις προθέσεις των αξιωματούχων της τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Related posts

Ντμ. Κουλέμπα: Η Ουκρανία θα λαμβάνει πυραύλους ATACMS σε τακτική βάση

banks

ΟΗΕ: Τα βασανιστήρια έχουν γίνει “σκόπιμη πολιτική” στην Ουκρανία

banks

Βέλγιο: Κατάληψη στο πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ των Παλαιστινίων

banks

ΗΠΑ: Οι σχέσεις μας με την Ινδία δεν θα πληγούν από τις διαφορές μας για τη ρωσική εισβολή

banks

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να επιτρέψει σε πλοία να φέρουν βοήθεια στις ακτές της Γάζας, λέει ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

banks

Κίνα: Ένας νεκρός, δύο αγνοούμενοι εξαιτίας πλημμυρών

banks