22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Η νέα γραμμή της Μελόνι για το μεταναστευτικό

Η Τζόρτζια Μελόνι αποφάσισε να υιοθετήσει σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Κι όλα σε μέρα, κατά την οποία, για άλλη μια φορά, σοκ προκαλεί είδηση για τον θάνατο μωρού, που γεννήθηκε και έχασε τη ζωή του κατά το προσφυγικό ταξίδι των γονιών του προς τη Λαμπεντούζα.

Χωρίς να περιμένει το υπουργικό συμβούλιο της δευτέρας, αλλά με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο ξεπερνά σε διάρκεια τα έξι λεπτά, η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι η Ιταλία αλλάζει στρατηγική.

Η Ρώμη θα αυξήσει την διάρκεια της προσωρινής κράτησης των παράτυπων μεταναστών σε κλειστά κέντρα, από δώδεκα σε δεκαοκτώ μήνες. Με την βοήθεια του στρατού, όπως είπε η Μελόνι, πρόκειται σύντομα να αυξηθεί και συνολικός αριθμός των κέντρων αυτών.

Η Ιταλία ζητά ενιαία ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή

Παράλληλα, μετά την “έκρηξη των αφίξεων” στην Λαμπεντούζα, η Ρώμη ζητά να συζητηθεί το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και μια ενιαία ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή σε συμφωνία με τις βορειαφρικανικές χώρες.

Σε έντονο τόνο η Μελόνι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν συνεργάζεται αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος και κάλεσε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να επισκεφθεί την Λαμπεντούζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα γραμμή, εγκρίθηκε μετά από σύσκεψη της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών, με στόχο επίσης να περιοριστούν οι ενδοκυβερνητικές επιθέσεις που δέχεται από τον γραμματέα της Λέγκα και υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι είπε ανοικτά ότι η μέχρι τώρα διπλωματική στρατηγική της Μελόνι απέτυχε και ότι πλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Προσπαθώντας να τηρηθούν ισορροπίες με τις Βρυξέλλες

Το θέμα είναι, όπως υπογραμμίζουν πολλοί σχολιαστές, ότι η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να ανεβάσει υπερβολικά τους τόνους με τις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες χωρίς να έχει προηγηθεί μια βασική συνεννόηση.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός το γνωρίζει και προσπαθεί να προωθήσει -σε ένα βαθμό- και την πολιτική συνεννόηση. Ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει οικονομικά, με άμεσο τρόπο, την κυβέρνηση της Τύνιδας με την ελπίδα να μειωθούν οι αναχωρήσεις των “απελπισμένων της θάλασσας”.

Σε ένα μήνα η Τζόρτζια Μελόνι συμπληρώνει έναν χρόνο διακυβέρνησης της Ιταλίας και ξέρει καλά ότι μια αποτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικό πολιτικό κόστος και ενδεχόμενη πτώση των ποσοστών του κόμματός της στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Η Κίνα υπόσχεται “σθεναρή υποστήριξη” στην Ονδούρα μετά τη διακοπή των σχέσεών της με την Ταϊβάν

banks

Ινδία: Εκτοξεύθηκε το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 σε μια αποστολή ελεγχόμενης προσεδάφισης στη Σελήνη

banks

Η Νορβηγία απαγορεύει την είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες από τις 3 Οκτωβρίου

banks

Ο Ζελένσκι στη Βουλγαρία για να συζητήσει για το ΝΑΤΟ και την ασφάλεια

banks

Αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ: Το πέρασμα της Ράφα ίσως ανοίξει σήμερα

banks

Με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συνταντηθεί εντός της ημέρας ο Μπλίνκεν

banks