24 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

Η Νικαράγουα υποδέχεται τον νέο πρεσβευτή της ΕΕ

Ο νέος πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Νικαράγουα επέδωσε χθες Τρίτη τα διαπιστευτήριά του στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, τέσσερις μήνες αφού η Μανάγουα αρνήθηκε να τον δεχθεί αντιδρώντας σε επικρίσεις των Βρυξελλών, ανέφερε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα της κεντρικής Αμερικής σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Φερνάντο Πονθ δήλωσε “βαθιά ευγνώμων για αυτή τη φανταστική υποδοχή”, υποσχόμενος “θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου για να αναπτυχθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Νικαράγουα”.

Τον Απρίλιο, ο νικαραγουανός υπουργός Εξωτερικών Ντένις Μονκάδα αρνήθηκε να δεχθεί τον κ. Πονθ, σε αντίδραση στις δηλώσεις στις Βρυξέλλες για τη “συστηματική καταστολή” της αντιπολίτευσης στη χώρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις την άνοιξη του 2018 με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, οι οποίες μεταμορφώθηκαν σε εξέγερση που καταπνίγηκε στο αίμα.

Καταγγέλλοντας την “ανάμιξη”, την “προπέτεια” και την “θρασύτητα” της τοποθέτησης της ΕΕ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Νικαράγουας είχε ανακοινώσει πως “αναστέλλει” το έγγραφο με το οποίο αποδεχόταν τον διορισμό του κ. Πονθ.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η νικαραγουανή κυβέρνηση απέλασε την πρεσβεύτρια της ΕΕ Μπετίνα Μούσαϊτ και, σε αντίποινα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε τη νικαραγουανή πρεσβεύτρια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς Σόιλα Μίλερ.

Εκατοντάδες αντιπολιτευόμενοι φυλακίστηκαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησαν τις κινητοποιήσεις το 2018 εναντίον του Ντανιέλ Ορτέγα, που επέστρεψε στην εξουσία το 2007 και έκτοτε επανεκλέγεται σε εκλογικές διαδικασίες που οι αντίπαλοί του αμφισβητούν, ειδικά την τελευταία, του 2021, στις οποίες δεν είχε πρακτικά αντίπαλο, αφού όλοι οι σοβαροί υποψήφιοι είχαν είτε φυλακιστεί είτε εξοριστεί.

ΠΗΓΗ ΑΠΕΜΠΕ

Related posts

UNICEF: “Εξαιρετικά ανησυχητική” αύξηση των απαγωγών παιδιών και γυναικών στην Αϊτή

banks

Σουηδία: Η υπηρεσία ασφαλείας λέει ότι το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής παραμένει υψηλό

banks

Σεντένο (ΕΚΤ): Βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων – Βλέπει μειώσεις το 2024

banks

Συνομιλίες Ουκρανίας – ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

banks

Το Κίεβο κατέρριψε 10 ρωσικά drones – Η Μόσχα εξουδετέρωσε δεκάδες ουκρανικά drones πάνω από την Κριμαία

banks

“Στο 2% στα μέσα του 2025 ο πληθωρισμός της Ευρυζώνης”, εκτιμά ο Ντε Κος (ΕΚΤ)

banks