21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Μιανμάρ “ανησυχεί βαθιά” τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι “βαθιά ανήσυχη” για την απόφαση να παραταθεί για 6 μήνες ακόμη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μιανμάρ και καταδικάζει τη “βαρβαρότητα” της στρατιωτικής χούντας, ανέφερε χθες Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επιμήκυνση για άλλους έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, κατά συνέπεια η αναβολή των εκλογών οι οποίες –στη θεωρία– θα διεξάγονταν αυτόν τον μήνα, ανακοινώθηκε “τη στιγμή που το καθεστώς βυθίζει τη χώρα ολοένα περισσότερο στη βία και στην αστάθεια”, σφυροκόπησε ο Μάθιου Μίλερ, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, στην ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

“Αφότου ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση πριν από δυόμισι χρόνια, η στρατιωτική χούντα διεξήγαγε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, πυρπόλησε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και εκτόπισε εξαναγκαστικά πάνω από 1,6 εκατ. ανθρώπους”, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

“Η γενικευμένη βαρβαρότητα του καθεστώτος και η περιφρόνησή του για τους πόθους του λαού της Βιρμανίας για δημοκρατία συνεχίζουν να παρατείνουν την κρίση”, συμπλήρωσε.

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίζει να συνεργάζεται με τους συμμάχους και τους εταίρους της προκειμένου το καθεστώς να λογοδοτήσει, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, αξιώνοντας η χούντα “να τερματίσει τη βία και τις φρικαλεότητες”, να απελευθερώσει τους φυλακισμένους που κρατούνται άδικα και να επιτρέψει απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Μιανμάρ έχει μετατραπεί σε θέατρο εμφυλίου πολέμου, με πάνω από 3.000 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, που ανέτρεψε την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό την Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Η χούντα υποσχόταν πως θα οργάνωνε εκλογές μέσα στον Αύγουστο, όμως τον Φεβρουάριο παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφού το εθνικό συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας έκρινε ότι η χώρα “δεν έχει ακόμη επιστρέψει στην ομαλότητα”.

Related posts

Αναδιοργάνωση επιχειρήσεων της Brenntag εν μέσω αιτημάτων για την διάσπασή της

banks

Βρετανία: Το Εργατικό κόμμα διέγραψε τη μαύρη βουλευτή Νταϊάν Άμποτ για αντισημιτικά σχόλια

banks

Προβληματισμός για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

banks

ΗΠΑ: Ο Τραμπ πανηγυρίζει για τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου – “Εγώ έφτιαξα τη συντηρητική πλειοψηφία στο δικαστήριο”

banks

Υεμένη: Πλοίο στοχοθετήθηκε περίπου 61 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού Χοντέιντα

banks

“Συναγερμός” στο ΝΑΤΟ για τις “στενές και διευρυνόμενες” σχέσεις Ουγγαρίας-Ρωσίας

banks