18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
WORLD

Η σχέση του Ερντογάν με τη Χαμάς και η… περίεργη συγκυρία της επίθεσης των Παλαιστινίων στο Ισραήλ

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της 1ης Οκτωβρίου έξω από το κοινοβούλιο της Τουρκίας σηματοδότησε την πρώτη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα εδώ και χρόνια. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο ηγήθηκε μιας εξέγερσης διάρκειας αρκετών δεκαετιών στη νοτιοανατολική Τουρκία και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να χτυπήσει εγκαταστάσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ το ίδιο βράδυ.

Μέρες αργότερα, η Τουρκία είπε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν εισέλθει στη χώρα από τη Συρία και ότι θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες είναι ευθυγραμμισμένες με το PKK και είναι από το 2015 η βασική μαχητική δύναμη στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS.

Καθώς η Άγκυρα άρχισε να βομβαρδίζει τη βορειοανατολική Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν προέτρεψε “τρίτους” να “μείνουν μακριά” – μια όχι και τόσο διακριτική προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ. Περίπου 24 ώρες αργότερα, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα τουρκικό drone, σηματοδοτώντας την πρώτη άμεση στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, καθώς οι αναλυτές αναρωτήθηκαν πώς η Τουρκία και οι ΗΠΑ είχαν φτάσει στο κατώφλι της σύγκρουσης στη Συρία, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ, πυροδοτώντας έναν νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή και υπογραμμίζοντας, για άλλη μια φορά, την περίπλοκη θέση της Άγκυρας με την τρομοκρατία.

Ο λαβύρινθος των αντιθέσεων

Οι αντιθέσεις που επικρατούν μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης στο θέμα της τρομοκρατίας θα μπορούσαν να απεικονιστούν σαν ένας σουρεαλιστικός πίνακας με δαιδαλώδεις διαδρόμους και αδιέξοδα σαν και αυτά ενός λαβυρίνθου.

Η είσοδος σε αυτόν τον λαβύρινθο θα μπορούσε να  είναι η Χαμάς, η οποία εμπνέεται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και μεγάλο μέρος της Δύσης, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να φιλοξενεί κέντρα διοίκησης της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις καταγγελίες των Ισραηλινών.

Στη βορειοανατολική Συρία, τα δυτικά κράτη εκτιμούν τις επιτυχίες των SDF εναντίον του ISIS, ενώ η Άγκυρα προτρέπει επίμονα τις ΗΠΑ να διακόψουν τους δεσμούς τους με τον εχθρό τους, το SDF/PKK. Αυτό το ίδιο ζήτημα εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η Στοκχόλμη θεωρεί τους Κούρδους στη Σουηδία που έχουν πνεύμα ανεξαρτησίας ως ακτιβιστές, ενώ η Άγκυρα, πάλι, βλέπει τρομοκράτες και απαιτεί δράση.

Η Τουρκία παίζει εδώ και καιρό το χαρτί με τους 900 περίπου Αμερικανούς στρατιώτες που υποστηρίζουν τις SDF. Τον Απρίλιο, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο βόρειο Ιράκ στόχευσε μια αυτοκινητοπομπή που περιελάμβανε στρατεύματα των ΗΠΑ και τον αρχηγό των SDF Μαζλούμ Άμπντι. Και τον περασμένο Νοέμβριο, μια τουρκική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα κεντρικά γραφεία των SDF έφτασε σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Η κατάρριψη, οι λεονταρισμοί και το ξεθύμασμα

Το τελευταίο περιστατικό ξεκίνησε περίπου με τον ίδιο τρόπο. Καθώς η Τουρκία βομβάρδισε την επαρχία Χασάκα νωρίς την περασμένη Πέμπτη, αρκετά χτυπήματα έπεσαν κοντά σε μια αμερικανική βάση, στέλνοντας αμερικανικά στρατεύματα να σπεύδουν σε αποθήκες. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κάλεσαν τον τουρκικό στρατό για να προειδοποιήσει για επιθέσεις εντός της απαγορευμένης ζώνης του. Όταν ένα άλλο τουρκικό drone πέρασε, ένας Αμερικανός διοικητής διέταξε να το καταρρίψουν.

Απειλές εντοπίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι Τούρκοι παρατηρητές φοβήθηκαν μια από καιρό αναμενόμενη κλιμάκωση. “Όσοι τολμήσουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας θα έχουν τη μοίρα όσων έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν”, προειδοποίησε ο επικεφαλής επικοινωνίας της Τουρκίας Φαχρετίν Αλτούν στο X. Στη συνέχεια, όμως, ξαφνικά, ο θυμός υποχώρησε.

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ήρεμα το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα και το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την κατάρριψη ως “λυπηρή”. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποβάθμισε το χτύπημα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε “διαφορετικές τεχνικές εκτιμήσεις”. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ, ζητώντας αποκλιμάκωση. Ωστόσο, ο κ. Φιντάν φέρεται να τηλεφώνησε στον Αμερικανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, για να καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διακόψουν τους δεσμούς τους με ένοπλους Κούρδους της Συρίας.

Η Τουρκία και η Χαμάς

Τώρα αναρωτιέται κανείς εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα υποβάλουν σύντομα παρόμοια απαίτηση από την Άγκυρα στη Χαμάς. Η Τουρκία παρέχει εδώ και χρόνια καταφύγιο στους ηγέτες της Χαμάς που κυνηγήθηκαν από τα παλαιστινιακά εδάφη – παραδίδοντας σε ορισμένους από αυτούς τουρκικά διαβατήρια και επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν κέντρα διοίκησης.

Η κλίμακα και ο συντονισμός της εκπληκτικής επίθεσης της Χαμάς το Σάββατο υποδηλώνουν ότι η ομάδα έχει επεκτείνει σημαντικά τις δυνατότητές της τα τελευταία χρόνια.

Σίγουρα, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξετάζουν ήδη πληροφορίες και αμφισβητούν τους Τούρκους αξιωματούχους: οι επιχειρήσεις της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη έπαιξαν κάποιο ρόλο στην επίθεση; Είχε περάσει κάποιος από τους επιτιθέμενους της Χαμάς πρόσφατα στην Τουρκία; Μάλλον θα αναφέρουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε επισκέφτηκε την Άγκυρα όχι πριν από τρεις μήνες.

Όσον αφορά τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία, ο Λευκός Οίκος απέρριψε δημόσια το ενδεχόμενο αποχώρησης. Υπήρχαν ψίθυροι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν λιγότερο από πλήρως αφοσιωμένη στους Κούρδους εταίρους της, καθώς προσπαθούσε να ανανεώσει την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και φοβόταν ότι θα αποξενώσει περαιτέρω την Τουρκία.

Αλλά τις τελευταίες μέρες μπορεί αυτό να ανετράπη. Η όρεξη για οποιαδήποτε συμφωνία με την Τεχεράνη μάλλον εξατμίστηκε, με έναν Αμερικανό αξιωματούχο να λέει ότι το Ιράν ήταν “συνένοχος” στην επίθεση της Χαμάς. Και το επιχείρημα της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι με τρομοκράτες στη Συρία φαίνεται τώρα πολύ λιγότερο πειστικό από το αναμενόμενο επιχείρημα ΗΠΑ-Ισραήλ ότι η Άγκυρα ουσιαστικά επιτρέπει τις επιθέσεις της Χαμάς.

Κατά κάποιο τρόπο, ήμασταν εδώ στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ που κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας υποχρέωσαν τον όρκο του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Οκτώβριο του 2019, να “εξαφανίσουν” την οικονομία της Τουρκίας εάν προχωρήσει σε μια προγραμματισμένη εισβολή στη Συρία. Απτόητες, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν σύντομα τον έλεγχο της Χασάκα, της Ράκα και του Χαλεπίου, εκτοπίζοντας περίπου 300.000 ντόπιους και πυροδοτώντας κατηγορίες για εθνοκάθαρση.

Αυτή τη φορά, αντί να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της, η Τουρκία φαινόταν να εντείνει – χτυπώντας σχεδόν 150 τοποθεσίες στη βορειοανατολική Συρία, καταστρέφοντας την ενεργειακή υποδομή και την οικονομική δραστηριότητα που υποστηρίζει τους SDF. Μια παρόμοια τουρκική απάντηση σήμερα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της στη Χαμάς αντί να καταγγέλλει την επίθεση και να διακόψει τις σχέσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αυστηρή αμερικανο-ισραηλινή απάντηση.

Ο μεσσίας Ταγίπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και δεσμεύθηκε να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση και στη διαμεσολάβηση της ειρήνης. Ωστόσο, ο μακροχρόνιος Τούρκος ηγέτης είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των Ισραηλινών κρατουμένων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ελπίζει να διατηρήσει κάποια φαινομενική υποστήριξη προς τη Χαμάς.

Καθώς η Τουρκία οδεύει προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαρτίου, αυτή η στάση μπορεί να συγκεντρώσει ψήφους. Χιλιάδες κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης διαδήλωσαν υπέρ των Παλαιστινίων το Σαββατοκύριακο, ενώ αρκετοί Τούρκοι ισλαμιστές πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών δύο κομμάτων στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον “δίκαιο αγώνα” της Παλαιστινιακής αντίστασης.

Η επίλυση του κουρδικού διλήμματος μπορεί να περιμένει. Μια άλλη τουρκική θέση εξωτερικής πολιτικής μόλις κατέστη πιο επείγουσα. Και όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, η στάση του κράτους τείνει να αλλάζει, ανάλογα με τον άνεμο.

Πέτρος Κράνιας

Διαβάστε ακόμα: 

* Πώς το “τρίγωνο” Τουρκία-Ιράν-Κατάρ ενδυναμώνει και ενισχύεται από τη Χαμάς

* Ο Ερντογάν φίλος των τζιχαντιστών: Τουρκικά δικαστήρια συνεχίζουν να αθωώνουν μέλη του ISIS

* Τζιχαντιστές πήραν τουρκική υπηκοότητα και έφερναν όπλα για το ISIS από την Κίνα

* Μέλος του ISIS που φέρεται να έκαψε ζωντανούς Τούρκους στρατιώτες ζούσε ως μαγαζάτορας στην Τουρκία

* Αμπού Μουχαμάντ αλ-Τζουλάνι: Από τρομοκράτης της αλ-Κάιντα, έγινε εταίρος της Τουρκίας και πολεμά τζιχαντιστές

Related posts

Γάζα: Εννέα νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα

banks

Ρωσία: Ουκρανικό αεροσκάφος συνετρίβη στο Μπριάνσκ, συνελήφθη ο πιλότος του

banks

Λευκορωσία: Εργασίες για διαμόρφωση βάσης της Βάγκνερ νοτιοανατολικά του Μινσκ δείχνουν δορυφορικές εικόνες

banks

Πολωνία: Η Βαρσοβία θα απαγορεύσει από αύριο την είσοδο επιβατικών αυτοκινήτων με ρωσικές πινακίδες

banks

ΗΠΑ: Μέρος της αμερικανικής βοήθειας θα φτάσει στην Ουκρανία εντός των ημερών

banks

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο για την αναγνώριση των Βασικών Περιοχών Βιοποικιλότητας

banks