21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
ECONOMY

Εκτιμήσεις για νέα «βουτιά» της οινοπαραγωγής 

Μειωμένη κατά 24,85% εκτιμάται ότι θα είναι η εφετινή οινοπαραγωγή (1.598.344 hl/2023 – 2.126.844 hl/2022) σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Κομισιόν και αφορούν τις προβλέψεις της ελληνικής οινοπαραγωγής με περίοδο αναφοράς 1/8/2023 έως 31/7/2024.

Ωστόσο όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ (Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προΐόντων) το στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος θα συνεχιστεί έως το τέλος Οκτωβρίου ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής θα διαφοροποιηθεί.

Όπως επισημαίνεται από την ΚΕΟΣΟΕ η φετινή μείωση είναι η δεύτερη συνεχής, αφού και η παραγωγή 2022/2023, ήταν μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη κατά 13,86%.

Η πρόβλεψη ανά κατηγορία εμφανίζει επίσης μεγάλο όγκο παραγωγής γλευκών και χυμών σταφυλής, που εφόσον πρόκειται για γλεύκη (σ.σ. χυμός σταφυλής δεν παράγεται συνήθως), θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, με εξαίρεση τις Περιφέρειες της Μακεδονίας, οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, κατέγραψαν μείωση της σταφυλικής παραγωγής τουλάχιστον κατά 50%, γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής.

Αναλυτικά, η εικόνα και οι μεταβολές της πρόβλεψης 2023 σε σύγκριση με την οριστική οινοπαραγωγή 2022 αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Related posts

Στις ψηφιακές εφαρμογές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Χημείου

banks

Νέες πτήσεις της Ryanair από ελληνικά νησιά προς Βουδαπέστη

banks

Passπαρτού στήριξης: Πώς τα pass έγιναν η νέα κανονικότητα (infographic)

banks

:«Για εμάς η Ελλάδα είναι success story» λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης

banks

Ιδρύεται Παρατηρητήριο του ΟΟΣΑ για τη Γραφειοκρατία στην Ελλάδα

banks

Γεωργιάδης: «Θα μετουσιώσουμε την έρευνα σε επιχειρηματική πράξη»

banks