18.2 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο για τον Nasdaq

Η χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο για τον Nasdaq

Διορθωτικές ήταν οι κινήσεις των επενδυτών της Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση του 2024, η οποία χαρακτηρίστηκε από ρευστοποιήσεις κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, ο οποίος σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ειδικότερα, την Τρίτη (2/1) ο S&P 500 έχασε 0,57% στις 4.742,83 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,63% στις 14.765,94 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 25,50 μονάδων ή 0,07% και έκλεισε στις 37.715,04 μονάδες.

Η Apple υποχώρησε περισσότερο από 3% αφού η Barclays υποβάθμισε τον τεχνολογικό γίγαντα σε «underweight», επικαλούμενη την αποδυνάμωση της ζήτησης για iPhone. Άλλες μεγάλες τεχνολογικές μετοχές, όπως η Nvidia, η Meta Platforms και η Microsoft, σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,8% και 3%.

Από τις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων ανέβηκαν. Ειδικότερα, το 10ετές διαπραγματεύθηκε σήμερα πάνω από το 4% σε υψηλό δύο εβδομάδων, πριν υποχωρήσει στο 3,95%.

Η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ ολοκλήρωσε το 2023 με «άλμα», καθώς ο S&P 500 ανέβηκε για 9 συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας το καλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών από το 2004.

Οι τεχνολογικές μετοχές ηγήθηκαν της ετήσιας ανόδου, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει τη χρονιά με «άλμα» 43,4% στην καλύτερη ετήσια επίδοσή του από το 2020. Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 13,7% και σημείωσε νέο ρεκόρ το 2023.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο και μια σειρά δεδομένων για την αγορά εργασίας περιλαμβάνονται στην ατζέντα αυτής της εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εξακριβώσουν το χρονοδιάγραμμα των πιθανών μειώσεων επιτοκίων. Αν και η Fed θεωρείται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιανουάριο, οι traders αναμένουν σχεδόν 70% πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο.

Στα μάκρο της ημέρας, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global στις ΗΠΑ διολίσθησε τον Δεκέμβριο στις 47,9 μονάδες από 49,4 μονάδες το Νοέμβριο, ενώ η προκαταρκτική μέτρηση κινήθηκε στις 48,2 μονάδες. Ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν για 11ο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα κατά 0,4% στα 2,04 τρισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,6%.

Με απώλειες, παρά το ανοδικό τους ξεκίνημα, έκλεισαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, με την προσοχή των επενδυτών να είναι σταθερά στραμμένη στις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού έχασε 1,22 δολάρια ή 1,7% και έκλεισε στα 70,43 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent υποχώρησε 1,16 δολάρια ή 1,5% στα 75,88 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές ξεκίνησαν τις συναλλαγές με «άλμα» 2 δολαρίων μετά τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούτι το Σαββατοκύριακο και ενώ στην περιοχή αναμένεται να φτάσει και ένα πολεμικό πλοίο του Ιράν, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την ένταση. Ωστόσο τα αδύναμα μάκρο από Κίνα και ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Από την άλλη πλευρά, κέρδη σημείωσε ο χρυσός εν μέσω προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, αλλά και ανησυχιών γύρω από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η τιμή spot του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,1% στα 2.064 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 2.064 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #Apple #Τεχνολογικές_μετοχές #ΟΜΟΛΟΓΑ #FED #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός

Related posts

Νέο ρεκόρ ο Nikkei- Πτώση 2% στο Χονγκ Κονγκ

banks

Wall Street: Πρόσω ολοταχώς για τον χειρότερο μήνα του 2023

banks

Wall Street: Νέα άνοδος με ώθηση από τον δομικό πληθωρισμό

banks

Sell off στη Wall Street-«Στα ύψη» οι αποδόσεις των ομολόγων

banks

Διατηρούν τη… φόρα του Νοεμβρίου στο άνοιγμα οι ευρωαγορές

banks

Η Fed… πάγωσε και τις ασιατικές αγορές

banks