16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Η Moody’s αναβαθμίζει τις προοπτικές για τις τουρκικές τράπεζες εν μέσω οικονομικής στροφής Ερντογάν

O οίκος Moody’s αναβάθμισε τις προοπτικές της για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας από αρνητικές σε σταθερές, ανατρέποντας μια εικόνα περί κατάρρευσης που είχε δημιουργηθεί για μια χώρα με περιορισμένη κίνηση ρευστού και μια χώρα που βρίσκεται σε φαινομενική οικονομική ανάκαμψη.

“Το περιβάλλον λειτουργίας για τις τουρκικές τράπεζες συνεχίζει να επιφυλάσσει προκλήσεις και να είναι ασταθές, επιβαρυμένο από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό”, έγραψε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης σε ενημέρωση. “Παρόλα αυτά, τα αρχικά βήματα της κυβέρνησης για επιστροφή σε ορθολογικές πολιτικές μετά από τις εκλογές του Μαΐου 2023 υποστηρίζουν τις συνθήκες λειτουργίας για τις τουρκικές τράπεζες”.

Η Τουρκία έχει παρεμποδιστεί από τον υψηλό πληθωρισμό και την πτώση της λίρας, που οδηγεί σε υποτονική οικονομική ανάπτυξη και αποδυνάμωση της ποιότητας του ενεργητικού στις τοπικές τράπεζες, σύμφωνα με την έκθεση. Η Moody’s προέβλεψε την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας στο 4,2% στο τέλος του 2023, προβλέποντας μια υποχώρηση από το 5,6% του 2022.

“Η κερδοφορία θα ομαλοποιηθεί από τα υψηλά που καταγράφηκαν το 2022, αλλά παρόλα αυτά θα παραμείνει ισχυρή”, πρόσθεσε η Moody’s. “Η εξωτερική χρηματοδότηση των τραπεζών και τα επίπεδα δολαριοποίησης έχουν βελτιωθεί και αναμένουμε ότι η ρευστότητα, ιδιαίτερα σε ξένο νόμισμα, θα παραμείνει επαρκής”.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το κεφάλαιο των τουρκικών τραπεζών είναι πιθανό να παραμείνει υπό πίεση λόγω της αποδυναμωμένης λίρας και του υψηλού πληθωρισμού. Η Moody’s είπε ότι ο κίνδυνος για τα περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνει υψηλός και θα προκύψουν πιο προβληματικά δάνεια λόγω αυτών των συνθηκών.

Ο δείκτης Borsa Istanbul Banking Sector Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μετοχές των εισηγμένων της Τουρκίας, σημείωσε άνοδο κατά περίπου 4% μετά τη δημοσίευση της προοπτικής του Moody’s.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οίκος Moody’s δήλωσε ότι οι πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας θα μπορούσαν να γίνουν θετικές καθώς η νέα οικονομική διοίκηση φαίνεται να δεσμεύεται να μειώσει τον πληθωρισμό και τις εξωτερικές δημοσιονομικές ανισορροπίες. Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αξιολογεί την Τουρκία ως σταθερή Β3, κάτι που θεωρείται κερδοσκοπικό και επικίνδυνο.

“Η νέα οικονομική ομάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει τον πληθωρισμό, να μειώσει τις μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες της Τουρκίας και να διασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και άρχισε να διορθώνει σταδιακά την κατεύθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody’s.

“Η στροφή προς μια πιο ορθόδοξη, βασισμένη σε κανόνες και προβλέψιμη χάραξη πολιτικής είναι θετική και έρχεται νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε”, πρόσθεσε.

Η μακροχρόνια οικονομική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά ακόμα κι αν ο πληθωρισμός ήταν εξαιρετικά υψηλός. Αλλά αφότου ο ηγέτης του AKP επανεξελέγη τον Μάιο για να υπηρετήσει την τρίτη του θητεία, διόρισε ανώτερους αξιωματούχους που συμφωνούν με τη συμβατική οικονομική σοφία ότι το υψηλότερο επιτόκιο τιθασεύει τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από 8,5% σε 17,5% σε διαδοχικές αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, έχει επίσης δεσμευτεί να μειώσει τα ρυθμιστικά βάρη στις τουρκικές τράπεζες.

Μέχρι στιγμής, η θέση της Τουρκίας στους ξένους επενδυτές έχει βελτιωθεί υπό το φως αυτών των αλλαγών πολιτικής.

Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν το μακροχρόνιο σερί τους στην αγορά τουρκικών μετοχών, σηματοδοτώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη χώρα και τη νέα της οικονομική ατζέντα.

Ο Ιούνιος κατέγραψε επίσης το πρώτο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε 20 μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα πήγαν στην Τουρκία από όσα αποχώρησαν από τα ταμεία.

Related posts

Alpha Bank: Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία το 2023

banks

Εθνική Τράπεζα: Αύξηση 33% στα καθαρά κέρδη 9μήνου -ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο γ’ τρίμηνο

banks

Όλες οι τράπεζες πέρασαν τα τεστ!

banks

Εγκαταλείπουν τα τραπεζικά καταστήματα οι πελάτες των τραπεζών

banks

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα φρενάρουν την αναβάθμιση

banks

Οι τράπεζες είναι «φτιαγμένες» να πτωχεύουν, κι αυτό κάνουν

banks