22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Θεσσαλία: Το master plan των Ολλανδών επιστημόνων για την επόμενη ημέρα – Τι λένε για το βαμβάκι

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, διευθύνων σύμβουλος της HVA που εκπόνησε το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

«Έχει γίνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περίπτωση της Θεσσαλίας», δήλωσε ο κ. Γκουζούρης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ο κίνδυνος του να υπάρξει η αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα και εισχώρηση υφάλμυρου νερού, οπότε θα υπάρξει πρόβλημα σε όλες τις καλλιέργειες γενικότερα».

«Η εκτίμησή μας είναι ότι σε περίπου 15 χρόνια από σήμερα θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο θα έχει δημιουργήσει μια μη αναστρέψιμη κατάσταση για την περιοχή και για αυτό προτείνουμε να ληφθούν άμεσα μέτρα» τόνισε.

Για το βαμβάκι

Ο κ. Γκουζούρης σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ανέφερε πως «αυτό που λέμε εμείς είναι για το ισοζύγιο, από τη μια μεριά έχουμε ζήτηση νερού, δηλαδή θέλουμε για τις καλλιέργειες συγκεκριμένες ποσότητες, και από την άλλη μεριά έχουμε προσφορά, δηλαδή πόσο νερό μας φέρνει είτε η βροχή που πέφτει, είτε το ποτάμι που ρέει εκεί στην περιοχή. Δεν μας φτάνει λοιπόν το ένα για να καλύψει το άλλο, δηλαδή το νερό δεν φτάνει για να καλύψει αυτό που θέλουμε για τις καλλιέργειες, μέχρι λοιπόν να βρούμε νερό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας κάτι πρέπει να κάνουμε».

«Στην περιοχή και το λένε και οι ίδιοι οι αγρότες εκεί, από 1 εκατ. 700 στρέμματα βαμβακιού που καλλιεργούνταν στο παρελθόν, έχουν πέσει στις 800.000 χιλιάδες, γιατί δεν υπήρχε πλέον νερό, άρα η κατάσταση από μόνη της οδηγεί σε μια μείωση της καλλιέργειας βαμβακιού και δεν είμαστε κατά του βαμβακιού ως βαμβάκι, δεν έχουμε λόγο στο τέλος να στοχοποιήσουμε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια, είμαστε υπέρ μιας ορθολογικής χρήσης του νερού» κατέληξε ο κ. Γκουζούρης.

Διαβάστε επίσης:

Θεσσαλία: Όλα όσα προβλέπει το master plan των Ολλανδών για τον κάμπο

Αγρότες: «Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία»

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Σημαντική άνοδος στις πωλήσεις αυτοκινήτων

banks

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

banks

Πολυτεχνείο: Καθ’ οδόν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ η πορεία

banks

Χρ. Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης

banks

Καφούνης: Γενναίες μεταρρυθμίσεις με σταθερή και σοβαρή διακυβέρνηση

banks

Κυρ. Μητσοτάκης: Θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που οδήγησαν στην κρίση- Προτεραιότητα η μείωση των φόρων στην εργασία

banks