21.3 C
Athens
May 5, 2024
Image default
ECONOMY

Θεσσαλονίκη: Ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινίασε τη διεθνή έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND

Τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας εγκαινίασε απόψε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας ότι στην BEYOND δομείται μια φωτεινή, ψηφιακή Ελλάδα.

Τόνισε μάλιστα πως η έκθεση βρίσκει τον δρόμο της. «Πάμε δυνατά, πάμε με τη BEYOND πέρα από τις δυνατότητές μας, να συναντήσουμε τις προσδοκίες των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν κάνουμε τεχνολογία για την τεχνολογία, αλλά για τον άνθρωπο, ώστε να κερδίζουμε κάθε μέρα την εμπιστοσύνη των πολιτών, που θα βλέπουν τα προβλήματά τους να λύνονται μέσω των εφαρμογών.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η κατάργηση των πιστοποιητικών και πρόσθεσε ότι η αρχή προβλέπεται να γίνει με δύο διαδεδομένα, το γένεσης και το οικογενειακής κατάστασης. «Να ξεπεράσουμε το ψηφιακό αρχείο, να τρέξουν οι διαδικασίες στο δημόσιο, πατώντας αποδοχή στο ψηφιακό πορτοφόλι», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Αναβαθμισμένη και ακολουθώντας τα…βήματα της Βαρκελώνης ανοίγει πύλες αύριο στη ΔΕΘ η 4η BEYOND

Έκανε αναφορά στην παρουσία στην BEYOND εκθετών από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη για να τονίσει ότι οι προκλήσεις για παράδειγμα σε ότι αφορά την πολιτική προστασία είναι κοινές, όπως κοινές είναι οι υποδομές για τα δεδομένα και η ενέργεια και τα δίκτυα «για να μπορέσουμε να να πάμε σε πράσινες λύσεις και να μοιράσουμε μεταξύ μας ενέργεια, ανάλογα με το ποιος παράγει εκείνη την ημέρα καθαρή ενέργεια».

Αναφέρθηκε στο όραμα για την ψηφιοποίηση που είχε πρωθυπουργός από την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2019, καθώς και στην θητεία του προκατόχου του, Κυριάκου Πιερρακάκη. Όπως ανέφερε, οι φορείς του δημοσίου είναι σε έναν άτυπο ανταγωνισμό και μόνο σήμερα μπήκαν στο gov.gr επτά νέες υπηρεσίες.

O κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι και σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη η κυβέρνηση «τράβηξε μπροστά» με την υλοποίηση του «ψηφιακού βοηθού», που έχει στόχο να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για τους πολίτες. «Ήδη αν κατεβάσετε το update της εφαρμογής gov,gr, θα δείτε πως αν του ζητήσετε μια ληξιαρχική πράξη γάμου, θα την παράξει εκείνη την ώρα για εσάς», συμπλήρωσε.

Η τεχνολογία δημιουργεί ευκαιρίες

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι η τεχνολογία δημιουργεί ευκαιρίες, συνοδεύεται από προκλήσεις και χρειάζεται προσοχή στον τομέα της τεχνοηθικής του ηλεκτρονικού εγκλήματος, «Αφού προτάσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη, πρέπει να την αξιοποιήσουμε με σοφία και σύνεση, με ταχύτητα και υπευθυνότητα», ανέφερε.

Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, με την Αλεξάνδρεια Ζώνης Καινοτομίας και το Τhess INTEC συμμετέχει στις διαδικασίες του κλάδου και σε κάθε πρωτοβουλία που δίνει θετική ώθηση στη Βόρεια Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης

Aπό την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι η Περιφέρεια παρέχει περίπου 600 ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες. «Είναι ενδεικτικό ότι στο gov.gr, το ένα τέταρτο των συνολικών ψηφιακών υπηρεσιών παρέχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι στις δέκα ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία και «τρέχει» χρηματοδοτήσεις ύψους ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις στον τομέα αυτό

Στον χώρο της Περιφέρειας στην BEYOND θα φιλοξενηθεί η Sophia, the Robot με την οποία θα συζητήσει αύριο ο κ. Τζιτζικώστας, μαζί με τον και τον διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του Μ.Ι.Τ. Media Lab και διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας δρ. Μιχάλη Μπλέτσα.

Ένα ποιοτικό άλμα κάνει φέτος η BEYOND, η οποία καταξιώθηκε και είναι πραγματικά διεθνής, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας, τονίζοντας μάλιστα πως πρώτη φορά οι άνθρωποι που πιστεύουν στις νέες τεχνολογίες είναι τόσοι πολλοί.

Η ΚΕΔΕ στηρίζει την έκθεση, συμμετέχει σε αυτή και ολοένα και περισσότεροι δήμοι παίρνουν μέρος, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημειώνοντας πως, βλέποντας τη BEYOND στα τέσσερα χρόνια της, είναι πεπεισμένος πως θα στεριώσει και θα μακροημερεύσει.

Στη διάκριση της Θεσσαλονίκης για τις ανθεκτικές και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030 αναφέρθηκε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη πρόκληση, την οποία ο δήμος θα παλέψει, γιατί η πόλη το αξίζει.

Χαιρετισμό στην τελετή εγκαινίων απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Μπλέτσας, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος, Μάνος Μακρομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, Κωνσταντίνος Βαρδακώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδος, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, Βασίλειος Γοργόλης, η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Παναγιώτα Παπαρίδου και ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Η BEYOND, η οποία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC), με συνδιοργανωτές το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τελεί, δε, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης), του υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Related posts

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους

banks

Βρετανία: «Θα σας μειωθεί το εισόδημα» – Τι δείχνει ο προϋπολογισμός λιτότητας του Χαντ

banks

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι εκκρεμότητες για να έρθουν 3,3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

banks

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

banks

Παράγωγα: Η μείωση στον τζίρο υπογραμμίζει την ολοκλήρωση της μετακύλησης θέσεων

banks

Χρ. Σταϊκούρας: 15 κίνητρα για τη Δ. Μακεδονία, 283 εκατ. ευρώ ενισχύσεις λόγω covid-19

banks