23.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Θ. Πελαγίδης στη Naftemporiki TV: «Ο ρυθμός του πληθωρισμού αποκλιμακώνεται, αλλά οι τιμές δεν θα πέσουν»

«Ο πληθωρισμός  θα αποκλιμακωθεί, θα πέσει αλλά όχι οι τιμές», σύμφωνα με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Πελαγίδη, που παραχώρησε συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με την Νικόλ Λειβαδάρη.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πελαγίδης ανέφερε πως «Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα πέσει ο ρυθμός του πληθωρισμού, που ήδη αποκλιμακώνεται και μάλιστα αρκετά γρήγορα» Ωστόσο όπως σχολίασε «τα επίπεδα των τιμών δεν θα πέσουν στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς έχουν ήδη προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα  οι μισθοί-στην Ευρώπη έχουμε φέτος 6% με 7% αύξηση των μισθών, οι  αμοιβές των παραγωγικών συντελεστών, τα ενοίκια, τα κέρδη, όλα αυτά. Για να πέσουν οι τιμές στα προηγούμενα επίπεδα πρέπει  να ληφθούν πίσω όλα. Και τα κέρδη».

Σχετικά με τα επιτόκια ο υποδιοικητής της ΤτΕ, είπε ότι εκτιμά πως «τα πραγματικά επιτόκια από εδώ και πέρα θα είναι θετικά. «Αν ο πληθωρισμός φτάσει στο 2% περίπου, θα πρέπει να προσθέσετε ένα λογικό ποσοστό πάνω σε αυτό το 2%. Νομίζω ότι θα έχουμε τις πρώτες μειώσεις μέσα στο 2024 και θα δούμε μέχρι πού θα φτάσουμε. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα φτάσουν σε επίπεδα που ξέραμε, γιατί έχουμε μπροστά μας δαπάνες, το κράτος έχει δανειστεί, οι ιδιώτες έχουν δανειστεί, έχουμε τις κλιματικές δαπάνες, έχουμε αμυντικές δαπάνες».

Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Δεν έχουμε περιθώριο επανάπαυσης, παρά τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας

banks

ΣτΕ: Συζητήθηκαν στην ολομέλεια τα αναδρομικά των συνταξιούχων

banks

Ν. Παπαθανάσης: Δάνεια σε επιχειρήσεις με εγγύηση του Δημοσίου

banks

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα – Ποια ΑΦΜ θα κάνουν πρεμιέρα

banks

Ζει η πραγματική οικονομία στην εικονική πραγματικότητα;

banks

ΟΤΟΕ: Αντιδρά στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων και στη μείωση θέσεων εργασίας

banks