17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου το 2024 θ’αυξηθεί ταχύτερα απ’το αναμενόμενο

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου το 2024 θ’αυξηθεί ταχύτερα απ’το αναμενόμενο

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο το επόμενο έτος, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη (14/12), ένδειξη ότι οι προοπτικές για τη βραχυπρόθεσμη χρήση πετρελαίου παραμένουν ισχυρές παρά τη συμφωνία της COP28 αυτής της εβδομάδας για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Παρά την αναβάθμιση, εξακολουθεί να υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ του ΙΕΑ, ο οποίος εκπροσωπεί τις βιομηχανικές χώρες, και της ομάδας παραγωγών ΟΠΕΚ για τις προοπτικές ζήτησης για το 2024. Οι δύο τους ανέφεραν αντικρουόμενες προβλέψεις τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το 2024, ανέφερε σε μηνιαία έκθεση ο IEA με έδρα το Παρίσι, αυξημένη κατά 130.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, επικαλούμενος βελτίωση των προοπτικών για τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Ο ΙΕΑ, ο οποίος υποστηρίζει μια ταχεία μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, επεσήμανε ακόμα την επιβράδυνση της ζήτησης τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 και την αύξηση της προσφοράς.

Η αναθεώρηση του 2024 αντικατοπτρίζει «μια κάπως βελτιωμένη προοπτική του ΑΕΠ σε σύγκριση με την έκθεση του περασμένου μήνα», ανέφερε ο IEA. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υπάρχει ομαλή προσγείωση», πρόσθεσε.

«Η πτώση των τιμών του πετρελαίου λειτουργεί ως πρόσθετη ώθηση στην κατανάλωση πετρελαίου», ανέφερε.

Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει σε χαμηλό έξι μηνών κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ στις 30 Νοεμβρίου για έναν νέο γύρο περικοπών παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2024 .

Το αργό καταγράφει άνοδο σχεδόν 2% την Πέμπτη μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του IEA και διαπραγματεύεται κοντά στα 76 δολάρια.

Επιβράδυνση της ζήτησης

Στην έκθεση, ο IEA περιόρισε επίσης την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 κατά 90.000 bpd στα 2,3 εκατομμύρια bpd και μείωσε την εκτίμησή του για το τέταρτο τρίμηνο κατά σχεδόν 400.000 bpd.

Η μείωση κατά το ήμισυ του ρυθμού αύξησης της ζήτησης το επόμενο έτος οφείλεται στην χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη στις μεγάλες οικονομίες, στις βελτιώσεις της απόδοσης και στην άνθηση του στόλου ηλεκτρικών οχημάτων, ανέφερε.

Η παράταση των περικοπών της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους είχε κάνει ελάχιστα για να τονώσει τις τιμές και η υψηλότερη παραγωγή σε άλλα κράτη θα λειτουργούσε ως αντίθετος άνεμος, πρόσθεσε.

«Η συνεχιζόμενη άνοδος της παραγωγής και η επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης θα περιπλέξουν τις προσπάθειες των βασικών παραγωγών να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους και να διατηρήσουν υψηλές τιμές πετρελαίου», ανέφερε.

Ο ΟΠΕΚ σε μηνιαία έκθεση την Τετάρτη διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 στα 2,46 εκατομμύρια bpd. Το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, επίσης αμετάβλητο από τον προηγούμενο μήνα.

Η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων του ΙΕΑ και του ΟΠΕΚ για το 2024 έχει μειωθεί ελαφρώς, αλλά ανέρχεται σε 1,15 εκατομμύριο bpd, που ισοδυναμεί περίπου με το 1% της καθημερινής χρήσης πετρελαίου παγκοσμίως και την ημερήσια παραγωγή ενός μέλους του ΟΠΕΚ όπως η Λιβύη.

#ΙΕΑ #ΔΟΕ_ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ζήτηση_πετρελαίου #ΟΠΕΚ_

Related posts

Υψηλό 15ετίας «χτύπησαν» οι τιμές του ρυζιού

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

«Κατεβάζει» ταχύτητα το πετρέλαιο, αλλά επιμένει ανοδικά

banks

Οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα… ηρεμούν το πετρέλαιο

banks

Φυσικό αέριο: Ο EastMed και οι…τρικλοποδιές της Τουρκίας

banks

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών του ΟΠΕΚ+

banks