16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
WORLD

Ισημερινός – Προεδρικές εκλογές: Το κόμμα του δολοφονηθέντος υποψηφίου Βιγιαβισένσιο επέλεξε δημοσιογράφο ως αντικαταστάτη του

Έξι ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό, το κεντρώο κόμμα του υποψήφιου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα, βρήκε τον αντικαταστάτη του, τον δημοσιογράφο Κριστιάν Σουρίτα, για να ηγηθεί της μάχης στις εκλογές αυτές που χαρακτηρίζονται από τον αγώνα κατά της εγκληματικότητας και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Ο 59χρονος Βιγιαβισένσιο, που ήταν κι ο ίδιος δημοσιογράφος, ήταν στη δεύτερη θέση στις έρευνες για την πρόθεση ψήφου στις εκλογές όταν σκοτώθηκε από σφαίρα ενώ έφευγε από προεκλογική συγκέντρωση στην πρωτεύουσα, Κίτο.

Χθες, Κυριακή, το κόμμα Construye του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο επέλεξε τον διάδοχό του, τον 53χρονο Κριστιάν Σουρίτα, για να το εκπροσωπήσει στις εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή.

Εφόσον η υποψηφιότητά του επικυρωθεί από την εκλογική επιτροπή CNE, ο Σουρίτα γνωστοποίησε πως θα ακολουθήσει στο ακέραιο το πολιτικό σχέδιο του θανόντα φίλου του.

Το Σάββατο το κόμμα είχε επιλέξει αρχικά την οικολόγο Αντρέα Γκονσάλες, που ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος του Βιγιαβισένσιο, ανακάλεσε όμως την απόφασή του, φοβούμενο ότι με βάση τους εκλογικούς κανόνες δεν θα επικυρωνόταν η υποψηφιότητά της.

Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για το αν θα μπορούσε να γίνει από υποψήφια αντιπρόεδρος υποψήφια για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Εν μέσω αυτών των αμφιβολιών, και ελλείψει έγκαιρης απάντησης από το ΕΕΣ, επέλεξε να παρουσιάσει τον Σουρίτα.

Αφότου ξεκίνησε η έρευνα για τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, έξι Κολομβιανοί έχουν συλληφθεί.

Σε νέα συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός Φάουστο Σαλίνας, διευκρίνισε πως οι συλληφθέντες έχουν βαρύ ποινικό μητρώο, ότι διέπραξαν “άπειρα εγκλήματα” σχετιζόμενα με λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών, απαγωγές και κλοπές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χουάν Σαπάτα διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να βρουν ποιος έδωσε την εντολή για τη δολοφονία.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τους μεγαλύτερες παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο, ο Ισημερινός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ανησυχητική αύξηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της βίας των συμμοριών.

Το 2021, η χώρα κατέσχεσε ποσότητα-ρεκόρ 210 τόνων ναρκωτικών και 201 τόνους το επόμενο έτος.

Το 2022 ο ποσοστό των ανθρωποκτονιών διπλασιάστηκε σχεδόν στον Ισημερινό σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στις 26 ανά 100.000 κατοίκους.

Κατασκευή νέας φυλακής και στρατιωτικοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών συζητήθηκε στο ντιμπέιτ ανάμεσα στους επτά υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές, το οποίο ξεκίνησε έπειτα από ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του κεντρώου Βιγιαβισένσιο.

Προκειμένου να τονιστεί η απουσία του δολοφονηθέντος υποψηφίου, μια άδεια καρέκλα τοποθετήθηκε στα τηλεοπτικά πλατό, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα.

Ο υποψήφιος της δεξιάς Ντανιέλ Νομπόα φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ενώ ο αυτόχθονας δικηγόρος Γιάκου Πέρες, υποψήφιος της αριστεράς, φορούσε μαύρη κορδέλα στο στήθος.

“Θα κατασκευάσουμε αυτό το νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην ακτή με κάθε ασφάλεια ώστε να το απομακρύνουμε από το αστικό κέντρο του Γκουαγιακίλ”, μία από τις πιο βίαιες πόλεις της χώρας, δήλωσε η υποψήφια Λουίσα Γκονσάλες, που πρόσκειται στον αριστερό πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα (2007-2017).

Το μεγάλο σωφρονιστικό σύμπλεγμα της Γκουαγιακίλ (νοτιοδυτικά) αποτέλεσε σκηνικό των χειρότερων σφαγών σε φυλακές στη χώρα. Από τον Φεβρουάριο του 2021, τουλάχιστον 430 κρατούμενοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στο οποίο επιδίδονται οι συμμορίες προκειμένου να κυριαρχήσουν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιπρόεδρος Ότο Σονενχόλσνερ (δεξιά) πρότεινε να περιοριστεί η είσοδος ξένων με “δικαστικό παρελθόν” στον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τον Ζαν Τόπικ (δεξιά), πρώην μέλος της γαλλικής λεγεώνας, το κλειδί της μάχης κατά της εγκληματικότητας θα ήταν να “εξοπλίσουμε και να εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις της τάξης και να ενσωματώσουμε όλες τις πηγές πληροφοριών προκειμένου να ανακαλύψουμε πώς το βρώμικο χρήμα των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και οι διεφθαρμένοι άνθρωποι μετακινούνται”.

Για να μειωθεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ο Χαβιέρ Έρβας (κεντροδεξιά) πρότεινε να “στρατιωτικοποιηθούν τα θαλάσσια λιμάνια και τα διεθνή αεροδρόμια” ώστε να αποτρέπεται η διέλευση από τα καρτέλ μέσω του Ισημερινού φορτίων με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ο Γιάκου Πέρες προτείνει περιπολίες της αστυνομίας και παρουσία “εκπαιδευτικών και γιατρών” στους πληθυσμούς που έχουν πληγεί πιο πολύ από τη βία.

Related posts

Ρωσία: Ο ακαδημαϊκός Γκολούμπκιν καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκιση για εσχάτη προδοσία

banks

Πενταετές πρόγραμμα τεχνολογικής και βιομηχανικής καινοτομίας “Γαλλία 2030”

banks

Ρωσία: Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε πως ο γιος του πολέμησε στην Ουκρανία

banks

Ξεκίνησαν οι επαφές του Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο

banks

Μπορέλ: Ξεκινά επισήμως η επιχείρηση “Ασπίδες”, μια στρατιωτική αμυντική επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα

banks

Ισραήλ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

banks