28.2 C
Athens
May 21, 2024
Image default
MARKETS

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-«Άλμα» λόγω… απαγορεύσεων στη Νότια Κορέα

Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-«Άλμα» λόγω… απαγορεύσεων στη Νότια Κορέα

Άνοδο άνω του 5% κατέγραψε ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (6/11), αφού η χώρα επέβαλε εκ νέου απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling), με τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας να σημειώνουν κέρδη.

Οι χρηματοπιστωτικές αρχές στη Νότια Κορέα δήλωσαν ότι οι ανοικτές πωλήσεις θα απαγορευθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024. Οι ανοικτές πωλήσεις είναι όταν ένας trader πουλά δανεικές μετοχές για να επαναγοράσει σε χαμηλότερη τιμή και να κερδίσει τη διαφορά.

Η απαγόρευση θα περιορίσει τις ανοικτές πωλήσεις όλων των μετοχών των Kospi, Kosdaq και Konex. Οι περιορισμοί άρθηκαν τον Μάιο του 2021 για συναλλαγές που αφορούσαν μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνονται κυρίως στο Kospi.

O Kospi ολοκλήρωσε την καλύτερη συνεδρίασή του από τα τέλη Μαρτίου του 2020.

Η αγορά γραφείων της Νότιας Κορέας ανθίζει καθώς η χώρα αντισταθμίζει τις τάσεις εργασίας εξ αποστάσεως.

Η Σεούλ διατήρησε χαμηλό ποσοστό κενών θέσεων εργασίας, 3,4% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έκθεση της Savills. Οι συναλλαγές ανήλθαν συνολικά σε 2,6 τρισεκατομμύρια νοτιοκορεατικά γουόν (2 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη διάρκεια της περιόδου, με τον όγκο από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα να φτάνει τα 7,3 τρισεκατομμύρια γουόν Νότιας Κορέας.

Το κλίμα είναι ανοδικό, καθώς οι μισθοί των μη γεωργικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 150.000 τον Οκτώβριο, χαμηλότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για άνοδο κατά 170.000. Αυτό μείωσε τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ιαπωνίας επεκτάθηκε τον Οκτώβριο, αλλά με τον πιο ήπιο ρυθμό φέτος, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα.

Ο τελικός σύνθετος δείκτης αγορών της au Jibun Bank ήταν στο 50,5 τον Οκτώβριο, σηματοδοτώντας μια δέκατη διαδοχική μηνιαία αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, αλλά μειώθηκε από 52,1 τον Σεπτέμβριο.

Ο γενικός δείκτης au Jibun Bank Japan Services Business Activity κατέγραψε ανάπτυξη για δέκατο τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, φθάνοντας στο 51,6 αλλά μειώθηκε από 53,8 τον Σεπτέμβριο.

Και οι δύο αναγνώσεις έδειξαν την ασθενέστερη επέκταση μέχρι στιγμής το 2023.

Η έρευνα ανέφερε ότι υπήρχαν περαιτέρω ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης εν μέσω χαλάρωσης των συνθηκών ζήτησης, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε επίσης τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 2,33%, κλείνοντας στις 32.708,48 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,57% στις 17.965 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,91% στις 3.058,41 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 2,21% στις 10.071,56 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε «άλμα» 5,66% στις 2.502,37 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.997,40 μονάδες, κερδίζοντας 0,28%.

  • Nikkei
  • Kospi
  • Νότια Κορέα
  • ασιατικές αγορές
  • Κίνα
  • ιαπωνία

    Related posts

    Αρνητικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    banks

    Άνοδος στις ευρωαγορές ενόψει ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

    banks

    Ανοδος στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

    banks

    Ευρώπη: Κλειστά τα περισσότερα χρηματιστήρια – Απώλειες στο Λονδίνο

    banks

    Επιτόκια, ομόλογα και αποτελέσματα «πλήγωσαν» τη Wall Street

    banks

    Νέα άνοδος με κινεζικά «καύσιμα» στις ασιατικές αγορές

    banks