17.5 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Νευρικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ

Νευρικότητα στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ

Απώλειες σημειώνουν στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ.

 

Ειδικότερα, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,15% στις 454,60 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,22% στις 15.619,75 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,21% στις 7.207,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,29% στις 7.546,67 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,29 % στις 28.400,00μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,19% στις 9.405,62 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,21% στις 6.149,02 μονάδες.

Η αγορά αναμένει τη σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, με τους αναλυτές να αναμένουν κάποια γενναία κίνηση λόγω της εύθραυστης οικονομίας του μπλοκ.

Πάντως, τα δύο σενάρια που πρωταγωνιστούν είναι αρχικά η τράπεζα να αφήσει αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από τις αρχές του 2022, επικαλούμενη την επιβράδυνση των αυξήσεων των τιμών και την αυξανόμενη αβεβαιότητα, ενώ στο δεύτερο σενάριο τα «γεράκια» θα πιέσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης, ορίζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο του στρογγυλού 4%.

Στο μεταξύ χθες, ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός των ΗΠΑ για τον Αύγουστο, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,7% σημειώνοντας οριακά μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 3,6% και 0,5% αντίστοιχα.

 «Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, θα λέγαμε ότι είμαστε πιο κοντά στα τελικά επιτόκια από ποτέ. Σήμερα, με όλους αυτούς τους αριθμούς και επίσης το σήμα του ΟΠΕΚ+ ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, η εικόνα είναι διαφορετική. Όλοι πιστεύαμε ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε, αλλά όχι πια», διαμηνύει η Σουζάνα Χαλντέα, επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών κεφαλαίων στον Raymond James.

 

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • δείκτες
  • ΕΚΤ

    Related posts

    Κέρδη στη Wall Street με rebound των περιφερειακών τραπεζών

    banks

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μέσω αβεβαιότητας για τα επιτόκια

    banks

    Στα «κόκκινα» οι ασιατικές αγορές- Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Hang Seng

    banks

    Ασιατικές αγορές: Συγκρατημένη επιστροφή στα κέρδη

    banks

    JP Morgan-Επενδυτές: Να σορτάρετε τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα ιστορικά υψηλά

    banks