23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
WORLD

Κίνα: Η έρευνα της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα αποτελεί “ξεκάθαρη πράξη προστατευτισμού”

Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, που πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από κρατικές επιδοτήσεις, θα έχει “αρνητικό” αντίκτυπο στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η έρευνα, που άρχισε χθες, Τετάρτη, θα καθορίσει αν απαιτούνται τιμωρητικοί δασμοί για να προστατευθούν οι παραγωγοί της ΕΕ απ’ αυτό που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε ως “πλημμύρα” φτηνότερων εισαγωγών κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

“Η Κίνα πιστεύει ότι η έρευνα, που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα για να προστατεύσει τη δική της βιομηχανία στο όνομα του ‘δίκαιου ανταγωνισμού'”, αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Εμπορίου.

“Είναι ξεκάθαρη πράξη προστατευτισμού, η οποία θα διαταράξει σοβαρά και θα στρεβλώσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και την αλυσίδα προσφοράς, της ΕΕ περιλαμβανομένης, και θα έχει αρνητική επίδραση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας”.

Η έρευνα, η οποία άρχισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι έπειτα από κάποια προσφυγή της βιομηχανίας, αναμένεται ότι θα εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα, που είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας εμπορικών και επενδυτικών ανισορροπιών.

Το 2022, οι εξαγωγές της Κίνας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 562 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών τελωνείων. Όμως οι εισαγωγές από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,9% στα 285 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ασθενέστερης ζήτησης στην Κίνα και διεύρυναν πολύ για δεύτερη χρονιά το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Related posts

Νέα Ζηλανδία: Η BlueScope ξοδεύει 188 εκατ. δολάρια για να μειώσει τις εκπομπές χάλυβα

banks

Γερμανία: Πόσo θα αντέξουν οι απεργοί μηχανοδηγοί;

banks

Κουβέιτ: Κηδεύτηκε ο σεΐχης Nawaf al-Ahmad al-Sabah

banks

Interpol: Σε παγκόσμια κρίση έχει εξελιχθεί η διακίνηση ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία

banks

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συναγερμοί αεράμυνας και εκρήξεις σε διάφορα σημεία της χώρας

banks

Γάζα: Δίκτυο τούνελ που οδηγούσαν σε σπίτια ηγετών της Χαμάς ανακάλυψαν οι Ισραηλινοί

banks