17.3 C
Athens
May 18, 2024
Image default
WORLD

Κίνα: Oι εξαγωγές σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας – Κίνδυνος για οικονομική ύφεση

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, ενισχύοντας την παρατεταμένη εμπορική ύφεση που τροφοδοτεί τις ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Συγκεκριμένα, η Κίνα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 14,5% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 12,4% σε επίπεδο δολαρίου ΗΠΑ, εντείνοντας την πίεση στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα να αναστρέψει μια οικονομική ύφεση.

Πρόκειται για εξέλιξη χειρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές.

Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε μείωση των εξαγωγών κατά 12,5% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε επίπεδο δολαρίου ΗΠΑ. Οι εισαγωγές αναμενόταν να έχουν μειωθεί κατά 5% σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 23,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, ενώ εκείνες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν κατά 20,6%, όπως έδειξε ανάλυση τελωνειακών στοιχείων από το CNBC. Οι εξαγωγές προς την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας μειώθηκαν κατά 21,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εισαγωγές της Κίνας από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 8,1% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων οικονομιών έχει συμπαρασύρει τις κινεζικές εξαγωγές φέτος. Εν τω μεταξύ, η εγχώρια ζήτηση της Κίνας παρέμεινε υποτονική.

Οι κινεζικές εισαγωγές αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 20,8% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μειώθηκαν κατά σχεδόν 17%.

Η πτώση του Ιουλίου στο εμπόριο έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη αδυναμία των εξαγωγών και εισαγωγών της Κίνας.

Σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές της Κίνας για τους πρώτους επτά μήνες του έτους μειώθηκαν κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 7,6% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μεταξύ των λίγων κατηγοριών εξαγωγών υψηλότερης αξίας που σημείωσαν σημαντική αύξηση τους πρώτους επτά μήνες του έτους ήταν τα αυτοκίνητα, το διυλισμένο πετρέλαιο και οι τσάντες, οι βαλίτσες και ανάλογα αντικείμενα.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, ο χαρτοπολτός, τα προϊόντα άνθρακα και τα βρώσιμα φυτικά έλαια ήταν μεταξύ των κατηγοριών που σημείωσαν σημαντική αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της Κίνας, αν και το μερίδιό τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Μια επίσημη μέτρηση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας σημείωσε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα ύφεση τον Ιούλιο.

Μια παρόμοια έρευνα της Caixin για τον Ιούλιο διαπίστωσε ότι οι νέες εξαγωγικές δραστηριότητες των κατασκευαστών συρρικνώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Απόδοση-Επιμέλεια: Εύη Σιμοπούλου

Related posts

Σοϊγκού για Πολωνία-Φινλανδία: Η Ρωσία θα συγκεντρώσει δυνάμεις στα δυτικά για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ

banks

Νέα “πυρά” κατά του Βρετανικού Μουσείου

banks

Morgan Stanley: Η Apple έχει μπροστά της μια ευκαιρία $40 δισ.

banks

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Επικοινωνία Φιντάν – Μπλίνκεν για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

banks

Επίθεση Ερντογάν κατά Economist: Τα εξώφυλλα περιοδικών δεν θα επηρεάσουν την εθνική μας βούληση

banks

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ζητά από τους εταίρους του ο Ζελένσκι

banks