17.3 C
Athens
May 13, 2024
Image default
WORLD

“Καμπανάκι” από τη Bundesbank: Κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει “κολλημένος” πάνω από το 2%

Ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί, ωστόσο οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται πολύ αργά και υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή να παραμείνει κολλημένος πάνω από το 2%, ανέφερε η κεντρικής τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) τη Δευτέρα, σε μηνιαία οικονομική της έκθεση.

Οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια και οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται να λειτουργούν διατρέχοντας την οικονομία, ωστόσο υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι το τελικό στάδιο της μείωσης του ρυθμού αύξησης των τιμών, από 3% σε 2%, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το αναμενόμενο.

“Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού θα διατηρηθούν ωστόσο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τα επίπεδα που στοχεύουν οι κεντρικές τράπεζες”, αναφέρει η Bundesbank. “Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες υψηλές μισθολογικές πιέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη τη συγκράτηση του πληθωρισμού”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια ξεκινώντας από αρνητικά επίπεδα (κάτω από το 0%) στο 3,75% μέσα σε μόλις έναν χρόνο – ο ταχύτερος ρυθμός που έχει καταγραφεί – ωστόσο η νομισματική σύσφιξη πλησιάζει στο τέλος της και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν χρειάζεται μια τελευταία αύξηση επιτοκίων.

Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ότι, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και της σφιχτής αγοράς εργασίας, ο στόχος του 2% της ΕΚΤ δεν είναι “μπούσουλας” στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν, σημειώνει η Bundesbank.

Μια έρευνα εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στόχος του πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ δεν έπαιξε πλέον κανένα ρόλο στις μισθολογικές συμφωνίες στο τέλος του τρέχοντος έτους και έχει χάσει πια τη σημασία που είχε κάποτε.

“Εάν οι προσδοκίες των συνδικάτων για τον πληθωρισμό παραμείνουν πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα ήταν ανησυχητικό από την άποψη της νομισματικής πολιτικής”, τονίζει η Bundesbank. “Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού να εδραιωθούν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως”.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει σταματήσει και ορισμένες τιμές έχουν μάλιστα αρχίσει να αυξάνονται ξανά.

Όσον αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, η Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή το γ’ τρίμηνο, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση λογικά θα ανακάμψει, ακόμη και αν η βιομηχανική παραγωγή είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη.

Related posts

Republic First Bancorp: Διαθέτει “επαρκή” κεφάλαια, θα καθυστερήσει την αύξηση κεφαλαίου

banks

Η Ακσενέρ έφυγε, ο Ντερβίσογλου ήρθε: Και τώρα τι για το Καλό Κόμμα της Τουρκίας;

banks

Συντριβή ισπανικού μαχητικού F-18 στη Σαραγόσα

banks

Εκλογές στη Ρωσία: Το στρατόπεδο του Ναβάλνι φτιάχνει στρατηγική για να διαταράξει την πορεία του Πούτιν προς μια νέα θητεία

banks

Σύντομη συνάντηση Ν. Δένδια με τον Ερντογάν, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ

banks

Κιλιτσντάρογλου: Μην μπλοκάρετε τις ψήφους μας από το να μπουν στο σύστημα

banks