20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
ECONOMY

Κατατίθεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή: Για ποιους προβλέπει αυξήσεις

Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων,  «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα, ενισχυμένα επιδόματα και αυξήσεις 3% στις συντάξεις προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει σε ρυθμό ανάπτυξης 2,9% και μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% και προωθεί συνολικές ενισχύσεις εισοδήματος 1,6 δισ. ευρώ, αλλά και αυξήσεις στις δαπάνες για υγεία και παιδεία. Παράλληλα διατηρεί τον μειωμένο ΦΠΑ 13% σε τουρισμό και μεταφορές.

Πιο αναλυτικά οι παροχές ύψους 1,6 δισ. ευρώ και οι φορολογικές ελαφρύνσεις 2,13 δισ. ευρώ στο σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024, περιλαμβάνουν:

  • Το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι από τον Ιανουάριο του 2024 θα λάβουν αύξηση 70 ευρώ στο βασικό μισθό, μεγαλύτερο επίδομα τέκνων από 20 έως 50 ευρώ αλλά και έμμεση αύξηση από 6,4 έως 18,3 ευρώ λόγω της μειωμένης παρακράτησης στο ποσό του φόρου από την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.
  • Την αύξηση των συντάξεων κατά 3%
  • Το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα από το νέο έτος.
  • Την αύξηση κατά 10-15 ευρώ των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ όπως και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες, που θα φτάσει έως τα 630 ευρώ το μήνα.
  • Τη μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρες).
  • Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, 13%, σε μεταφορές και τουρισμό. Το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτει τα εισιτήρια σε χερσαίες, θαλάσσιες ή εναέριες μεταφορές αλλά και τις χρεώσεις των ξενοδοχείων ή άλλου τύπου καταλυμάτων. Στο τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Παρά τις αυξήσεις, οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν σταθεροί. «Στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ. Αυτά που αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο για το 2024 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας είναι: Πρώτον, το ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2024 με ρυθμό 15,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 12,1%. Και, δεύτερον, η σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, με πόρους που θα προέλθουν από την προσπάθειά μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής»  δήλωσε χθες ο υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Related posts

Μειώθηκαν τα «φέσια» στο Δημόσιο

banks

Υπερ-Τειρεσίας του Δημοσίου: Ποιες οφειλές ιδιωτών θα παρακολουθούνται

banks

Αγρότες: Αυξάνεται έως τις 10.000 ευρώ η πρώτη αρωγή στους πληγέντες

banks

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση

banks

Δέσμευση λογαριασμών, ακινήτων, θυρίδων έως 18 μήνες για όσους ελέγχονται για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος

banks

Καλάθι του νοικοκυριού: Σταθερές τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων

banks