23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

«Κενό ΦΠΑ»: Έσοδα 3,23 δισ. τον χρόνο χάνει η Ελλάδα

Στα 3,23 δισ. ευρώ ανήλθαν οι απώλειες του Κράτους από το «κενό ΦΠΑ» το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη –μέλη κατάφεραν το 2021 να περιορίσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή μειώνοντας το «κενό ΦΠΑ» στα 60,6 δισ. ευρώ (5,3%) από 99,3 δισ. ευρώ (9,6%) το 2020. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό μειώθηκε στο 17,8% ή στα 3,23 δισ. ευρώ από 21% ή 3,4 δισ. ευρώ το 2020.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η χώρα μας εξακολουθεί να καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. μετά τη Ρουμανία με 36,7% και τη Μάλτα με 25,7%.

EU countries lost around €61 billion in VAT in 2021, compared to €99 billion in 2020.

According to a new report, most EU countries made progress in the enforcement of VAT compliance in 2021 ↓ pic.twitter.com/CpPrcVfPH4

— European Commission (@EU_Commission) October 24, 2023

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πριν λίγο την έκθεση για το έλλειμμα ΦΠΑ, το λεγόμενο «κενό» ΦΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα το 2021 παρουσίασε μείωση στο έλλειμμα κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στο 17,8% του VTTL έναντι 21% τον προηγούμενο χρόνο», σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.

Όπως πρόσθεσε, «πρόκειται για ένα ακόμα ουσιαστικό βήμα που αποδεικνύει την πρόοδο που έχει γίνει στην εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης, στην ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σίγουρα ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς, αλλά και η θέλησή μας ισχυρή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στο σχέδιο των αναγκαίων εκείνων μεταρρυθμίσεων που μέσα από τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την εξέλιξη των ελεγκτικών μηχανισμών, θα αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή».

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το ποσοστό του «κενού ΦΠΑ» να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα έτη ώστε το 2026 να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ή τουλάχιστον στο 9%.

Related posts

Γρ. Τάσιος (ΠΟΞ): Ελπίζουμε η φετινή Ανάσταση να φέρει και τις πρώτες αφίξεις στη χώρα μας

banks

Σχολικά είδη: Πρόστιμα 619.512 ευρώ σε 3 εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορία

banks

ΓΣΕΕ-Έρευνα: Απαισιόδοξοι για αύξηση αποδοχών το 61% των εργαζομένων

banks

Αύριο τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου για θέματα Διασποράς

banks

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Ηλ. Ξηρουχάκης

banks

Θεσσαλονίκη: Επιτυχής η επέμβαση της 39χρονης τραυματία από τη φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

banks