18.6 C
Athens
May 3, 2024
Image default
MARKETS

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στη Wall Street- Επέστρεψε ο φόβος των επιτοκίων

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στη Wall Street- Επέστρεψε ο φόβος των επιτοκίων

Νέα επικράτηση των πωλητών έλαβε χώρα σήμερα (6/9) στη Wall Street, συνεχίζοντας την υποτονική έναρξη του Σεπτεμβρίου, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες ότι η Federal Reserve ενδέχεται να μην έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 198,78 μονάδες ή 0,57% και έκλεισε στις 34.443,19 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 4.465,48 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,06% και έκλεισε στις 13.872,47 μονάδες.

Υπό την πίεση των επερχόμενων κινήσεων της Fed, οι μετοχές της τεχνολογίας υποαπέδωσαν, με τον Nasdaq να καταγράφει πτώση για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι μεγαλύτερες απώλειες περιλάμβαναν τη Nvidia και την Apple, με «βουτιά» άνω του 3% η καθεμία. Μαζί με την Apple, η Amgen και η Boeing σημείωσαν πτώση περίπου 2% η καθεμία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον Dow Jones.

Οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν και πάλι την ανιούσα. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε στο 4,294% ενώ η απόδοση του 2ετούς ενισχύθηκε κατά πάνω από πέντε μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 5%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών ISM αυξήθηκε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 58,9% τον Αύγουστο, αντιπροσωπεύοντας το μερίδιο των εταιρειών που ανέφεραν αυξήσεις καθώς και υψηλό τεσσάρων μηνών. Αυτό έρχεται σε συνέχεια των στοιχείων για τον μεταποιητικό δείκτη ISM που «εκτινάχθηκε» κατά 5,8 μονάδες στο 48,4%. Κι ενώ οι μετρήσεις κάτω του 50% αντιπροσωπεύουν συρρίκνωση στην έρευνα ISM, το μεγάλο «άλμα» μέσα σε ένα μήνα αποτελεί αντιστροφή από την πρόσφατη τάση, τροφοδοτώντας ωστόσο περαιτέρω τους φόβους για αύξηση των επιτοκίων.

Μετά την έκθεση για τον ISM, ενισχύθηκε η πιθανότητα η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο. Από το απόγευμα της Τετάρτης, οι traders τιμολογούν με μεγαλύτερη από 40% πιθανότητα αύξησης τον Νοέμβριο και 93% πιθανότητα η κεντρική τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά αυτόν τον μήνα. Σε άλλα νέα, το Beige Book της Fed ανέφερε ότι η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε μέτρια ανάπτυξη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και επιβράδυνση στην αύξηση των τιμών.

Τέλος, το έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ αυξήθηκε στα 65 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έκθεση του Bureau of Economic Analysis. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 128,3 δισ. δολάρια ή 21,4% από την ίδια περίοδο του 2022.

Ρεκόρ 4ετίας για το πετρέλαιο

Την ένατη διαδοχική του άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ολοκληρώνοντας αισίως το ισχυρότερο σερί τους από τις αρχές του 2019, με ώθηση από την επέκταση των περικοπών παραγωγής που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία.

Το συμβόλαιο Οκτωβρίου του αμερικανικού αργού WTI έκλεισε στα 87,54 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 1% ή 85 σεντς, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από τις 11 Νοεμβρίου του 2022. Πρόκειται επίσης για την 9η σερί ανοδική του συνεδρίαση κάτι που είχε να συμβεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου του Brent ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 90,6 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 0,6% ή 56 σεντς, σημειώνοντας υψηλό από τις 16 Νοεμβρίου του 2022, με το δικό του σερί να φτάνει τις 7 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Από την πλευρά του, ο χρυσός κατέγραψε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις τιμές των πιο ενεργών συμβολαίων του να διαμορφώνονται σε χαμηλό από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.944,2 δολάρια με πτώση 0,4% ή 8,4 δολαρίων και στενό εύρος διακύμανσης εντός περίπου 10 δολαρίων. Το ασήμι υποχώρησε κατά 1,7% στα 23,5 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός έχασε 1,5% στα 3,7 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • FEDERAL RESERVE
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • Dow Jones
  • Nasdaq
  • ISM
  • εμπορικό ελλειμμα
  • ΟΜΟΛΟΓΑ
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Επιμένει για δεύτερη ημέρα το αρνητικό κλίμα στη Wall Street

    banks

    Διευρύνει το πτωτικό σερί η Wall Street-Προς νέες εβδομαδιαίες απώλειες

    banks

    Άνοδος για τη Wall Street μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία

    banks

    Ευρωαγορές: Επικρατούν οι πωλητές, κάνοντας focus στα νέα στοιχεία

    banks

    Ευρωαγορές: Δυναμικό ξεκίνημα ενόψει Fed και νέων στοιχείων

    banks

    Στάσιμη η Wall Street εν όψει πληθωρισμού και αποτελεσμάτων

    banks