21.3 C
Athens
May 5, 2024
Image default
ECONOMY

Κ. Χατζηδάκης: Οι τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ζήτησε από τις τράπεζες να διατηρήσουν και φέτος τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων, καθώς όπως υπογράμμισε αυτό απορρέει τόσο από την καλή εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσο και από την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «εμείς, όχι μόνο ελπίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι οι τράπεζες δεν θα επεκτείνουν τις χαμηλότερες χρεώσεις για τα στεγαστικά δάνεια, τις οποίες είχαν υιοθετήσει πέρυσι για έναν χρόνο. Επειδή τα επιτόκια σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν ψηλά, θεωρούμε ότι θα προχωρήσουν προς τα εκεί».

«Αν δεν έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, δεν έχουμε και υγιή οικονομία»

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι τράπεζές μας ήταν σακατεμένες την περασμένη δεκαετία και αν δεν έχουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, δεν έχουμε και υγιή οικονομία. Αν δείτε θα στοιχεία, θα δείτε ότι τα επιτόκια έχουν ανέβει σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Η διαφορά στα επιτόκια σε σχέση με πέρυσι έχει περιοριστεί. Δηλαδή, η διαφορά του μέσου όρου των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε σχέση με τα ελληνικά επιτόκια είναι μικρότερη ακριβώς λόγω του ότι η οικονομία προόδευσε και έχουμε την επενδυτική βαθμίδα. Ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας».

«Οι τράπεζες δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια»

Αναφορικά με το spread επιτοκίου δανείων και καταθέσεων, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «εκτός από τα επιτόκια στις καταθέσεις ταμιευτήριου που πράγματι είναι μικρά, οι τράπεζες δεν έχουν και λόγο να τα αυξήσουν υπό την έννοια ότι έχουν 112 δισ. δάνεια και 200 δισ. καταθέσεις. Άρα δεν έχουν λόγο να δώσουν παραπάνω επιτόκια για να μαζέψουν χρήμα, γιατί έχουν χρήμα. Υπάρχουν όμως άλλες δυνατότητες για τους καταναλωτές».

Όπως είπε ο υπουργός, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ άλλων προϊόντων που παρέχουν οι τράπεζες, για τα οποία οι ίδιες θα πρέπει να ενημερώνουν περισσότερο τους καταναλωτές, και των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, με επιτόκιο 4%.

«Εμείς δεν λέμε: “πήγαινε να πάρεις αυτό” ή “πήγαινε να πάρεις τα άλλα προϊόντα των τραπεζών”. Ο καθένας είναι ελεύθερος πολίτης να κάνει ό,τι θέλει» επεσήμανε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα μη τραπεζικά ιδρύματα να δίνουν δάνεια. «Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και γι’ αυτό επενδύουμε στον 5ο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος και επιτρέψαμε με νόμο που πέρασε τον Δεκέμβριο μη τραπεζικά ιδρύματα, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες τις Ευρώπης, να δίνουν δάνεια όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και στεγαστικά και κάποια επιχειρηματικά. Διότι θέλουμε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός».

Related posts

Σ. Μισέλ: Συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης

banks

Moody’s: Η Ελλάδα παραμένει στο Ba3-Αναβαθμίστηκε σε θετικό το outlook

banks

Έλλειψη εργαζομένων από τη γενιά «Ζ» στην εποχή της «Μεγάλης Παραίτησης»

banks

Μεταναστευτικό: Στην Ελλάδα η υψηλότερη έκτακτη χρηματοδότηση της Κομισιόν

banks

28 Μαρτίου η πληρωμή των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

banks

Ελλάδα: Σε κίνδυνο φτώχειας το 30% του πληθυσμού

banks