22.9 C
Athens
May 12, 2024
Image default
WORLD

Λαγκάρντ: Η μάχη της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη

Οι πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης μειώνονται, όπως αναμενόταν, ωστόσο η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι ισχυρή και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα αβέβαιες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο ο αγώνας της ΕΚΤ για συγκράτηση των τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

“Δεν είναι τώρα η ώρα να αρχίσουμε να δηλώνουμε πώς νικήσαμε”, ανέφερε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. “Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί στις διαφορετικές δυνάμεις που επηρεάζουν τον πληθωρισμό και να επικεντρωθούμε σταθερά στην εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών”, πρόσθεσε. 

Η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι η εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων θα συνεχιστεί, αλλά η συνολική αύξηση των τιμών θα μπορούσε να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες. Προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές επισκιάζονται από “σημαντική αβεβαιότητα”.

Τα υψηλά επιτόκια, η αδύναμη ανάπτυξη και κάποια χαλάρωση της αγοράς εργασίας θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε εξάλλου ότι επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για “αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα” προκειμένου να οδηγήσουν τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%. 

Ανάφερε τέλος ότι οι νέες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ που θα δουν το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο, θα περιλαμβάνουν για πρώτη φορά στοιχεία και για το 2026, και σε αυτό το πλαίσιο θα είναι κρίσιμες. 
 

Related posts

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν προορισμό το Ισραήλ

banks

ΗΠΑ: Στο Ανώτατο Δικαστήριο πηγαίνει η μάχη για το χάπι άμβλωσης

banks

Γκουτέρες: “Δεν προσπάθησα να αποσιωπήσω έκθεση για σεξουαλικά περιστατικά βίας της Χαμάς”

banks

Βερολίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης

banks

Στόλτενμπεργκ: Η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα δείχνει την κτηνωδία του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας

banks

Υεμένη: Αντιπροσωπείες από την Σαουδική Αραβία και το Ομάν έφτασαν στη Σαναά για συνομιλίες με τον ηγέτη των Χούθι

banks