20.3 C
Athens
May 7, 2024
Image default
WORLD

Μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης βλέπουν οι αγορές το 2024

Για πρώτη φορά οι χρηματαγορές τιμολογούν πλήρως μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα (100 μονάδες βάσης – 1%) το 2024, καθώς οι “αρρυθμίες” της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμάται ότι θα αναγκάσουν την ευρωτράπεζα να ρίξει με ταχύτερο ρυθμό το κόστος δανεισμού.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, μόλις δύο μήνες νωρίτερα τα συνδεδεμένα με τα επιτόκια της ΕΚΤ swaps έδειχναν ότι οι traders περιμένουν από την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης το επόμενο έτος.

Η νέα τιμολόγηση έρχεται με φόντο την απροσδόκητη μείωση που εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία τον Οκτώβριο και την ισχυρή επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,2%. Την ίδια ώρα, η είσοδος του πετρελαίου σε bear market αναζωπύρωσε επίσης τις υφεσιακές ανησυχίες, με το υψηλό κόστος δανεισμού να ασκεί έντονες πιέσεις στα νοικοκυριά.

Σημειώνεται ότι οι traders αναμένουν μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης (1%) και από την Fed τον επόμενο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να συζητηθεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και ότι το πλάνο στην παρούσα φάση είναι να διατηρηθούν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Με τα “σύννεφα” όμως να πληθαίνουν και τα στοιχεία να δείχνουν ότι η σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων που έκανε η ΕΚΤ έχει αρχίσει να έχει το τίμημά της στην οικονομία, οι αγορές δεν δείχνουν να πείθονται επ’ αυτού.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη δηλώσει ότι οι αξιωματούχοι πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, αν και ο Γερμάνος ομόλογός του Γιάοχιμ Νάγκελ έχει ταχθεί σθεναρά απέναντι σε μία τέτοια προοπτική.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι οποιαδήποτε τέτοια μείωση δεν πρόκειται να συμβεί “στα επόμενα δύο τρίμηνα”, προσθέτοντας ότι “το για αρκετό καιρό (αυξημένα επιτόκια) είναι για αρκετό καιρό”.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα στην ομιλία της σήμερα Παρασκευή στην Φρανκφούρτη.

Related posts

Tesla: Νέα μείωση τιμών σε μοντέλα στην Κίνα – Φόβοι για ένταση του “πολέμου” εκπτώσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία

banks

Νέο πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη σχεδιάζει η ΕΕ

banks

ΗΠΑ: Ανθεκτικότητα στις υπηρεσίες έδειξε η έρευνα των δεικτών PMI

banks

Τι ζήτησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από Κόσοβο και Σερβία

banks

Αν. Γερμανία: 70 χρόνια από την εξέγερση της 17ης Ιουνίου

banks

Καμάλα Χάρις: Το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

banks