19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Όλα τα σενάρια, που εξετάζονται

Μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου προϋπολογισμού του 2024 αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα παραταθεί το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, τουρισμό και πολιτισμό που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο NaftemporikiTV για το συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε και μία ακόμα παράμετρο. Την πιθανότητα να παραταθεί για ορισμένες κατηγορίες.

«Μέχρι τη κατάθεση του προϋπολογισμού, τα ζητήματα της επέκτασης ή μη και ποιων συντελεστών από αυτούς, γιατί έχουμε μία σειρά από συντελεστές, στα αεροπορικά ταξίδια, στις μεταφορές, στον καφέ, στα αναψυκτικά, όλα αυτά, θα παρθούν αποφάσεις υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για να δούμε το τοπίο, να είναι ξεκάθαρο για τη νέα χρονιά» δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.

Είναι γεγονός ότι οι καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές έχουν αλλάξει τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου καθώς το κόστος για τις αποζημιώσεις είναι «βαρύ». Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται όλα τα σενάρια δεδομένου ότι ο μειωμένος ΦΠΑ στις παραπάνω κατηγορίες αποτελεί κι ένα μικρό «ανάχωμα» στο κύμα ακρίβειας που ταλαιπωρεί τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για 6 μήνες ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2023 αφορά τους εξής κλάδους:

  • Μεταφορές: ο μειωμένος ΦΠΑ στο 13% καλύπτει: εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και επιβατικών πλοίων και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Εστίαση: στο 13% υπάγονται ο καφές, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τουρισμός: Το τουριστικό πακέτο όπου στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, στη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13% και στη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
  • Πολιτισμός: Φθηνότερα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα
  • Αθλητισμός: Τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και τις σχολές χορού έχουν μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα δώσει πλεονέκτημα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφού θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου ο ΦΠΑ κυμαίνεται μεταξύ 9% και 10%.

Related posts

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

banks

Φρ. Κουτεντάκης: Υπό προϋποθέσεις το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2024

banks

Τελωνεία: Δεσμεύτηκαν 1 εκατ. ευρώ και 140.000 λαθραία τσιγάρα και πούρα

banks

Μειωμένα ενοίκια: Το χρονοδιάγραμμα συμψηφισμών και πληρωμών στους ιδιοκτήτες

banks

Επίδομα θέρμανσης: Μεγαλύτερο κονδύλι και επίδομα στους δικαιούχους

banks

Πάιατ: Ανοίγονται νέες προοπτικές για την «ελληνική Μακεδονία»

banks